Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAĐAJA
- DONATORI

 
Free Page Rank Tool
 
   
 
 
   
 
 

Ovo je priča o stanu udruge "Zajedno do zdravlja". Kako je sve počelo i sretno završilo sa stanom u vlasništvu udruge u kojem se i danas redovito smještaju roditelji i djeca koja imaju potrebu kontrola , pretraga ili liječenja u Zagrebu, pročitajte u nastavku.
 
POČETAK
Potreba smještaja u drugim gradovima, dok su djeca na liječenju,dugotrajnim pretragama ili povremenim kontrolama, prava je noćna mora. Korištenje usluga većih kliničkih i referentnih centara za kronične bolesti djece neophodno je i nezaobilazno. Tako smo došli i do spoznaje koliki je zaista broj djece koja odlaze na liječenje i kontrole izvan Dubrovnika, a prije svega u Zagreb.
Zoom
dr. Radonić i gdin. Škegro
Na ideju pronalaženja stana za potrebe udruge, a kojega bi koristili djeca i roditelji dok su djeca na višednevnim kontrolama ili liječenjima, došla je naša počasna predsjednica mr.sc. Marija Radonić dr.pedijatar ujedno i voditeljica dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik.
Od zamisli do realizacije nije prošlo puno vremena, uz potporu Udruge Hrvatska žena ogranka Konavle i njene krovne predsjednice prof. Ljilje Vokić, stupila je u kontakt s upraviteljem Stambeno graditeljske zadruge Stanograd gospodinom Zvonimirom Škegrom.

2005. godine potpisan je ugovor između Dječjeg odjela OB Dubrovnik i tvrtke Stanograd. Od g. Škegra dobili smo na korištenje, stan bez naknade koji se počeo koristiti u ožujku iste godine. Već prvu godinu pokazalo se vrlo korisnim i stan je stan je kontinuirano popunjen jednom, često s dvije, a ponekad i više obitelji, pa je nakon prve godine korištenja ugovor produljen na ime udruge, sve do kraja 2007. godine.  
 
 

Zoom
Dnevna soba
Zoom
Soba
Zoom
Kupatilo
Zoom
Zgrada
AKCIJA
Već u prosincu 2005. kao prvi korak dalje bio je Božićni humanitarni koncert u Revelinu, pod nazivom "Prvi korak za stan" kao prethodnica svih daljnjih akcija za realizaciju ideje da udruga kupi vlastiti stan. Veliku zahvalnost dugujemo svima koji su nazočili ovom koncertu , a prije svega našim klapama koje nas od tada redovito, gotovo tradicionalno prate.
Do ostvarenja zacrtanog cilja trebalo je prikupiti 1.000.000,00 kuna. Naše promocije i molbe svim ljudima dobre volje da se pridruže našoj akciji koja je kontinuirano trajala od prosinca 2005. godine, urodile su plodom i stvar je polako krenula. Otvorili smo web stranicu, pokrenuli medije, institucije i javnu upravu. Zoran Jović tadašnji predsjednik udruge uložio je veliki trud da nam se otvore vrata i da se sazna za ovaj plemeniti cilj. Cijele 2006. godine stiže podrška stiže sa svih strana. Uz veliku pomoć Grada i brojnih sponzora, organiziramo Božićni koncert, ovaj put s nazivom: "SVI ZA STAN KRONIČNO BOLESNOJ DJECI".
Zoom
Novinski oglas
Zoom
Prvi koncert
Zoom
Drugi koncert
Zoom
Božićni domjenak
Brojni sugrađani uplaćuju svoje donacije na račun udruge. Prate nas klape: Ženska klapa Cavtajke, klapa Ragusavecchia, klapa Cambi, klapa Oštro, klapa Maskeron, ženska klapa FA Linđo, klapa Otok, klapa Maestral, klapa klapa Subrenum, mješovita klapa Mareta, klapa Šufit, klapa Solin, klapa Fortune i klapa Pasika. Svi su vrijedni nabrajanja uz isprike ako smo koga slučajno izostavili. Uplate stižu od lokalnih hotelskih kuća, javnih i privatnih tvrtki i nekih natječajnih sredstava. U prosincu 2006. godine gradska uprava na čelu s gradonačelnicom, prof. Dubravkom Šuicom, započinje humanitarni pilot projekt Zajednički Božićni domjenak u Revelinu, na kojem sudjeluju javne i privatne gradske tvrtke kojom prilikom za udrugu "Zajedno do zdravlja" prikupljaju 400.000 kuna.

Ček s prikupljenim iznosom dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica uručila je predsjedniku Udruge g. Zoranu Joviću.


Već u proljeće 2007. godine imali smo prikupljenih 1.000.000 kuna , a čemu je prethodila donacija Dubrovačko neretvanske županije 100.000 kuna, donacije područnih škola i vrtića, koncert Festa 2007, koncert Gibbonija, aukcija slika na "Balu građevinara" gdje je prikupljeno 160.000 kuna, pa ponovo koncert Cambi i Cavtajki, humanitarno gostovanje HNK iz Osijeka, ultimi od karnevala u Revelinu itd. Od ljeta 2007. počinjemo intenzivnu potragu za adekvatnim stanom u Zagrebu. Da li blizu bolnice? Koje bolnice? Na kojoj visini? U kojem kvartu? Još se nametalo mnoštvo pitanja i velika odgovornost da korisno utrošimo sredstva. Naišli smo na još jedan težak i zahtjevan zadatak: odabrati pravu lokaciju i prostran stan. To je bio preveliki pritisak za gospodina Jovića pa daje ostavku na mjesto predsjednika, a na čelo udruge Skupština postavlja Roberta Machieda njegovog bliskog suradnika u projektu.
Ipak višemjesečna potraga i trud rezultirala je 30.listopada 2007. godine, kada je kupljen dvoiposobni, samo dvije godine star stan veličine 76.11 m2 u predjelu Špansko. Stan smo vrlo vješto preradili u četverosobni, te u njemu istovremeno mogu boraviti do 4 obitelji. Pregrađivanjem prostrane dnevne sobe, dobili smo još jednu spavaću sobu, pored dvije postojeće, te dnevnu sobu ( koja se po potrebi koristi kao spavaća), manju trpezariju, a stan posjeduje i veliko kupatilo sa zahodom, mali zahod, predsoblje, kuhinju i balkon. Cijeli troškovnik projekta pogledajte ovdje.
Uz pomoć i preporuku gospodina Bosiljka Domazeta, povoljno smo izveli radove pregrađivanja i ugradnje kuhinje preko građevinskog obrta "Portal", a kompletno namještanje stana donacija je Novoapostolske Crkve u Hrvatskoj preko gospodina Marinka Šoša, pa smo svima neizmjerno zahvalni.
Zoom
Ulazna vrata
Zoom
Tlocrt stana
Zoom
Špansko - novo naselje
Kuhinja je opremljena velikim 350 litarskim hladnjakom, kombiniranim ugradbenim kuhalom ( tri kola plin, jedno kolo električno), električnom pećnicom, kuhinjskom napom, s prostranim kuhinjskim elementima i kompletnim kuhinjskim posuđem i priborom. Svaka spavaća soba ima ormar s kliznim dvokrilnim vratima i francuski ležaj, TV LCD Philips 15" i DVD Player Quadro. Velike sobe opremljenu su radnim stolovima i stolicama, dječjim krevetima na kat, a mala s većom kolijevkom koju mogu koristiti i djeca do 10te godine. Dnevna soba posjeduje kutnu garnituru na razvlaćenje pogodnu za tri osobe, radni stol sa stolicom i centralni stolić. U trpezariji je veliki stol sa 8 stolica, a na balkonu mali vrtni stolić s 4 stolice na sklapanje. U predsoblju se nalazi veliki ormar s harmonika vratima i trodijelna predsobna ganitura, kao i veliki, duboki, dvokrilni ormar koji služi kao sprema za sredstva, alat i opremu. U velikom zahodu s kupatilom nalazi se plinski bojler za zagrijavanje vode i grijanje, perilica rublja Whirpool, kada za kupanje s ugrađenim zastorom, WC školjka, ogledalo, umivaonik s ormarićem i dva viseća ormarića za ručnike, dok je u malom zahodu samo WC školjka i služi kao ostava za metle, sušila i konja za peglanje.
U prosincu 2008. godine kao krunu na kraju i zahvalu svima koji su sudjelovali u projektu, veliki koncert klapa pod nazivom "Od srca hvala" gdje osim koncerta prikazujemo dvodjelnu projekciju o dosadašnjem radu udruge i tijek projekta za stan. Ulaz je za sve bio slobodan.
Zoom
Kuhinja
Zoom
Slike u trpezariji
Zoom
Dnevna i trpezarija
Zoom
Velika soba dječji krevet

A kako je bilo prije
Zoom
Kupatilo prije i sad
Zoom
Dnevna soba prije i sad
Zoom
Dnevna soba prije i sad
Zoom
Soba prije i sad
ZAHVALA

Zahvaljujemo se gosp.Škegru i stambeno-graditeljskoj zadruzi Stanograd, na velikoj dobroti koju su nam pružili u trogodišnjem periodu od 2005. - 2008. godine ustupajući Udruzi stan na korištenje bez naknade. Zahvaljujemo se i mr.sc. Mariji Radonić na inicijativi i lobiranju za ovaj plemeniti cilj, kao i prof. Ljilji Vokić za jamstvo da je stan potreban i da će se pravično koristiti.
Zahvaljujemo se posebno i svim donatorima i sponzorima, čijim smo sredstvima kupili i opremili novi stan u vlasništvu Udruge, a na dobrobit obiteljima koji odlaze s djecom na liječenje u Zagreb kojima je ova mogućnost veliko olakšanje i sigurnost.
Vrlo smo ponosni i danas na sve što smo odradili oko stana, na naše dobre sugrađane i donatore od kojih je
  • preko 1000 donatora
  • više od 30 anonimnih donatora
  • preko 1200 donacija
i zato svima još jednom

OD SRCA HVALA !!!

ORGANIZACIJA I UVJETI BORAVKA

Od samog početka stan karakteriziraju činjenice koje su važeće i danas:
  • UDRUGA PLAĆA REŽIJE, ODRŽAVANJE I ZALIHE U STANU
  • STAN JE ZA KORISNIKE POTPUNO BESPLATAN
  • BORAVAK U STANU NIJE UVJETOVAN ČLANSTVOM U UDRUZI
Boravak u stanu je organiziran na način da:
  • roditelji djece koja moraju u Zagreb hitno, idu direktno u stan, a ključ i upute dobiju na Dječjem odjelu OB Dubrovnik
  • roditelji djece koja idu na redovite kontrole u Zagreb, međusobno se dogovaraju i usklađuju termine
Jedini uvjet boravka u stanu u Zagrebu je da je prebivalište obitelji na području Dubrovačko neretvanske županije, da je nužnost boravka u Zagrebu uvjetovana dijagnozom i uputnicom specijaliste iz Opće bolnice Dubrovnik i da u stanu ima mjesta. Pravila ponašanja u stanu i način korištenja stana uređena su Ugovorom o korištenju stana i Kućnim redom. Ugovor o stanu potpisuje se između korisnika stana i udruge za svaki boravak u stanu,a pravda se medicinskom dokumentacijom, otpusnicom ili izvadkom iz povijesti bolesti. U stanu je obvezan upis u Knjigu uitisaka i dnevnik boravaka, gdje pored obveznih stavki: datuma dolaska i odlaska, te stanja brojila plina, struje i vode prilikom dolaska i napuštanja stana, roditelji mogu upisati poruke drugim korisnicima, zahvale, utiske, kritike i druge dojmove. U stan od samog početka, obitelji koje u njemu borave, unose toplinu doma sitnicama, ukrasima, slikama, dječjim igračkama i navedenim upisima u knjigu utisaka. Korisnici stana su i jedini koji održavaju higijenu i čistoću kompletnog stana.
 
MALO STATISTIKE

 
U stanu je tijekom 2010. godine ukupno boravilo 188 osoba, čime se ostvarilo ukupno 1120 noćenja. Boravak u stanu po osobi je u prosjeku trajao 6 dana.
Za boravak u stanu udruge u Zagrebu u 2010.-oj godini ukupno je potpisano 69 ugovora.
Ako bi usporedili tržišnu cijenu takvog noćenja u Zagrebu od 250 kuna, došli bi do iznosa od 280.000 kuna godišnje, što je ujedno i vrijednost uštede svim obiteljima na razini godine.
Svak godine broj potpisanih ugovora kreće se između 65 i 75, pa tako je i broj noćenja u prosjeku sličan, prema čemu je u novom stanu u trogodišnjem razdoblju ostvareno preko 3400 noćenja.
Napominjemo da je boravak obitelji u stanu potpuno besplatan