Hrvatski    English
  
- MAPA WEBA
- PRAVA DJECE
- PRISTUPNICE
- KAKO DO NAS?
- ARHIVA DOGAÐAJA
- DONATORI


 
Free Page Rank Tool
 
   
 
     
 
 
Materijali korišteni od HDC-a Zagreb.

 Jesmo li se ikad zapitali kako je živjeti KAD KRUH BOLI?

        

 

 Oblici bolesti

    Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Kod djece se često manifestira klasičnim ili tipičnim oblikom bolesti tzv crijevni oblik bolesti: gubitkom apetita, dugotrajnim proljevom ili učestalom , obilnom, masnom, pjenušavom i zaudarajućom stolicom, povraćanjem i nenapredovanjem na težini te promjena raspoloženja djeteta.U izgledu djeteta dominira povećan trbuh uz jako tanke noge i ruke , bez potkožnog masnog tkiva i oboljela djeca imaju izgled djeteta iz Bijafre.
 
Kod odraslih se bolest može drugačije manifestirati i celijakija je dijagnosticirana dok su obavljali pretrage radi sumnje na neke druge poremećaje. Prepoznavanje celijakije, tj. razina kliničke sumnje na ovu bolest posebno je izražen problem, pogotovo u odraslih osoba. Na jednog dijagnosticiranog bolesnika dolazi najmanje sedam neprepoznatih.
Istraživanja pokazuju da je samo u 1 od 10 slučajeva liječnik na prvo mjesto od mogućih dijagnoza stavio celijakiju.
Kožna celijakija ili hepetiforni dermatitis je oblik bolesti karakteriziran pojavom sitnih mjehurića na koži koljena, laktova ibedara bolesnika, koji jako svrbe,pucaju i ostavljaju ožiljke. Celijakija se može ispoljiti slikom psorijaze te gubitka kose.Jedini simptom bolesti može biti slabokrvnost zbog nedostatka željeza koj uporno traje usprkos dugotrajnoj terapiji. Niski rast veće djece ili adolescenata, poremećaj u razvoju zubne cakline nalazi30% neliječenih bolesnika.
    
Celijakija je opisana u 1,5 do 7% reumatoloških bolesnika koji pate od reumatoidnog artritisa. Celijakija se može spojiti s kroničnom upalom jetre, krhkošću kostiju kao posljedice njihove smanjene gustoće.20-tak % oboljelih pati od osteoporoze.
Neurološki poremećaji
celijakičara prezentiraju se slikom epilepsije, cerebralne ataksije, polineuropatije i miastenije.
     Bezglutenska dijeta i ovdje može imati važnu ulogu u nestanku simptoma bolesti. U većeg broja adolscenata koji pate od celčijakije opažen je zaostatak u razvoju puberteta. Nadalje, celijakija se može ispoljiti slabijom plodnošću oboljele osobe.Celijakija se može prezentirati i znakovima srčane bolesti kao sto su upala srčane ovojnice – perikarditis, te proširenje srca sa znakovima popuštanja njegove funkcije.
Bolesnici s tihim, tzv. asimptomastkim oblikom bolesti prividno su zdravi. Ti bolesnici nemaju nikakvih simptoma bolesti, ali se histološkom analizom bioptata crijevne sluznice otkriva oštećenje tipično za celijakiju. Ti se bolesnici obično otkrivaju među rodbinom bolesnika oboljelih od „ jasne „ celijakije. .

 Komplikacije bolesti

    Izostanak terapije (bezglutenska dijeta) veoma povećava opasnost razvoja brojnih opasnih bolesti.Oštećenje sluznice tankog crijeva koje traje onemogućuje iskorištavanje tvari iz hrane, ima za posljedicu hormonalne poremećaje, a može rezultirati i razvojem vrlo teških i životno ugrožavajućih bolesti (karcinom crijeva i maligni tumor limfnog tkiva-limfom). Nedvojbena je utvrđena dvostruko veća stopa umiranja bolesnika od koji pate od neliječene celijakije u usporedi sa skupinom zdravih ljudi. Stopa smrtnosti prvenstveno se odnosi na umiranje od posljedica spomenutuh malignih bolesti. U bolesnika u kojih je bolest prepoznata i liječena , stopoa smrtnosti je ista stopi smrtnosti skupine zdravih ljudi.

 Udruženost celijakije s drugim bolestima

Bolesnici koji pate od celijakije mogu oboljeti od šećerne bolesti, autoimune upale štitnjače, autoimune upale jetre, autoimune upale sluznice želuca, oštećenja nadbubrežne žlijezde i dr.

 Dijagnoza celijakija

    Bolest se dijagnosticira biopsijom sluznice tankog crijeva i po uzorku dijela izdistalnog dvanaesnika dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena. Resice tankog crijeva nestanu, sluznica je tanka, atrofična.
    Testiranjem krvi s velikom sigurnošću se može postaviti opravdana sumnja na celijakiju. Antiendomizijska protutijela, antigilijadinska protutijela, te protutijela na tkivnu transglutaminazu su testovi probira. Negativni test antitijela ne isključuje celijakiju sa sigurnošću. Pozitivni test trebao bi liječnika uputiti da istraži postoji li kod dotičnog pacijenta celijakija. Oko 10 – 15% prvih srodnika pacijenata oboljelih od celijakije imaju mikroskopski vidljive morfološke promjene sluznice tankog crijeva.


 
Nije dobro započinjati s bezglutenskom dijetom prije dijagnosticirane bolesti jer ista ometa pravilnu dijagnozu te može zamaskirati sliku neke slične bolesti s istim simptomima!


    JEDINI LIJEK OBOLJELOG OD CELIJAKIJE JE STRIKTNA BEZGLUTENSKE DIJETA.
    Celijakija je bolest cijelog organizma a ne samo probavnih organa pa posljedice nepridržavanja dijete mogu biti katastrofalne.
Stroga bezglutenska dijeta dovodi do potpunog nestanka simptoma.
 

 Dozvoljena hrana:

 • sve vrste voća: svježeg, kandiranog*, suhog
 • vrste žitarica: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam*
 • sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd.
 • sve vrste mesa, ribe, jaja
 • mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir*
 • gljive
 • šećer, čaj, crna kava, kakao, đem, med, pekmez*
 • čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
 • škrob, uključujući i pšenični škrob
 • ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, mirodije*

 •  
  * označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno

 Zabranjena hrana:

 • PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
 • pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
 • sladno pivo, bijela kava, viski
 • kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
 • gotove juhe, gotova hrana, sosevi, instant krumpir
 • suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
 • suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno

 Pojavnost bolesti

    U Međimurskoj županiji celijakija se javlja s učestalošću od 1:550 živorođene djece, a u populaciji srednjoškolske mladeži prisutna je 1:280 srednjoškolaca.
U Dubrovačko-Neretvanskoj županiji oboljelih koji su registrirani u udrugama, ima oko stotinjak , a smatra se da ih ima više koji skrivaju svoju bolest ne želeći da se suoče sa ozbiljnošću same bolesti i pridržavanja bezglutenske dijete.
Osobe koje su uvjerene da bolest nestaje u pubertetu i da su izliječene varaju se jer je celijakija trajna, odnosno kronična bolest i sama dijeta je jedini doživotni lijek za oboljelog od celijakije!!!
 
    Za provođenje stroge prehrane bez glutena neophodna je točna informiranost bolesnika koji proizvodi sadrže gluten, akoji ne. Mora se paziti na moguće skrivene izvore glutena, jer on može biti prisutan u aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima,koji se često nalaze u gotovoj hrani, lijekovima,nekim sredstvima za održavanje higijene usta, itd.
 
Potvrđena dijagnoza celijakije znači osjatljivost na gluten za cijeli život. Ponovno izlaganje glutenu nakon postavljanjae dijagnoze je OPASNO! Još uvijek, nažalost, nema mogućnosti da se celijakija izliječi.
 
    Rad Udruga za celijakiju je koristan, sveobuhvatan i potpora je kako za bolesnika, tako i za njegovu obitelj, te cijelo društvo.
Svi dijagnosticirani bolesnici i njihove obitelji trebali bi biti uključeni u udruge
  (Hrvatsko Društvo za Celijakiju – Zgb)
  Zajedno do Zdravlja – sekcija za celijakiju
Neke od brojnih zadaća udruga je savjetovanje oko izbora namirnica i samoj prehrani za oboljelog od celijakije kroz analizu proizvoda koji se obavljaju u HZJZ- Zagreb Split
 
Savez udruga za celijakiju ove je godine organizirao “ Tjedan svjesnosti o celijakiji „ u cijeloj Hrvatskoj i moto tjedna je bio:
  “ Više nemam celijakiju –to je nemoguće „