Ma pitaju li se sta roditelji u toj prici ..sta ako dr H.,kaze Da vakcinisanju,sta onda...da mu das MMR a znas da ne sme...uopstalom on je pedijatrijski reumatolog a ne imunolog,tj imunizacija mu nije uzas specijalnost...ne znam sto bi neko dete koje je lose odreagovalo na prethodne vakcine imalo opravdanje da se ne revakcinise,a tvoj R.ne dok je pod MTX,ili i kad ne bude na njemu...deca koja su alergicna na jaja,koja su imala burnu reakciju na prethodnu MMR,bilo sta...
Kod nas pedijatar u Domu zdrvlja ima svoje misljenje koje napise u karton i posle prosledi skolskom,nema tu neke velike filozofije da bi on trebao potrvditi,dete je imunokompromitovano jer je pod imunosupresivom i tacka.U upustvu za MMR pise da priorix ili kako se vec zove ne trebaju primati deca koja su imunokompromitujuca na bilo koji nacin..
Takodje istrazujuci o MMR vakcini,zbog svojih dilema,nailazim na cinjenicu da toliko jake zive vakcine kao sto je MMr daju jak imuni odgovor za ceo zivot,tj ona dobijena sa 2g zivota je skoro dovoljna za ceo zivot.Taj koktel od 3 vakcine je toliko jak da je pitanje stete i koristi,a tek revakcinacija ne dolazi u obzir...kasnije kad R.bude veci po meni,mozda razmotriti davanje zbog zausaka,jer kod decaka mogu biti gadne u starijem periodu ako dobije.Druge dve bolesti ne predstavljaju ama bas nikakvu opasnost.Opet ponavljam to je moje misljenje.
Inace te "slampavosti"i i onoga "moze ovako a i ne mora" susrecem na svakom koraku,uopste me ne cudi,sve zbog nekih njihovih zurbi ili obaveza(setite se nedavanja folne kiseline).Ja odavno dirigujem u slucaju naseg deteta,naoruzam se znanjem pa kazem u ambulanti ja bi to tako i tako,vidim da u drugim zemljama to rade tako i tako,rekao mi je ovaj oftalmolog to i to...potkrepim dokazima u obliku mejlova i pristane na sve.Odgovornost jeste na meni,ali ja se samo bavim svojim detetom 24sata dnevno,a oni jako velikim brojem dece i red je da saslusaju sta znamo i imamo da kazu.Ako "spakuju" sujetu i hoce da saradjuju dobro je,ako ne opet ne odustajem.
Znaci Rola,ja bi na tvom mestu izasla sa stavom,ja ne zelim da vakcinisem svoje dete koje je pod mtx,zelim da se to odlozi,pa cemo videti...i ne odustaj!