Sada je: 28-09-2021 03:14.

Bechetova bolest/sindrom_sistemski vaskulitis nepoznatog uzr

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 4 poruka ] 
Autor Poruka
 PostPoslano: 03-12-2010 18:02  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
http://books.google.hr/books?id=rnoihfD ... 51&f=false


Behčetov sindrom je multisistemsko zapaljensko oboljenje, koje je originalno opisano kao trijas simptoma: recidivišući aftozni stomatitis, genitalne ulceracije i iritis. Kasnije su uočeni i drugi poremećaji, kao što su lezije kože, artritis, vaskulitis, pormećaji centralnog nervnog sistema, gastrointestinalni, bubrežni itd.

Osnovna histopatološka lezija je imunski posredovani vaskulitis malih krvnih sudova ili sudova srednje veličine, pa se oboljenje svrstava i u sindrome vaskulitisa. Najčešće obolevaju mlađi muškarci.

Uzrok nastanka
Uzrok bolesti je nepoznat (idiopatski). Nasledna sklonost može imati ulogu u nastanku BS. Ne postoji poseban okidač koji pokreće bolest.

Klinička slika
Ranice u ustima (afte): Ove promene na sluzokoži usta su uglavnom uvek prisutne. One su početni znak bolesti kod dve trećine bolesnika. Kod većine javljaju se brojne male ranice u viduVelike ranice, koje mogu biti teške za lečenje, su retke. bolnih promena na sluznici usta i usne šupljine.

Ranice na polnim organima: slične promene nastaju i na polnim organima, samo što su te promene za razliku onih u usnoj šupljini, bezbolne. Kod muškaraca se nalaze uglavnom na mošnicama i ređe na penisu i gotovo uvek ostavljaju ožiljke. Kod žena su uglavnom prisutne na spoljnim genitalijama.

Promene na koži: Postoje različite vrste promena. Nekad su slične bubuljicama- aknama i javljaju se posle puberteta. Nodozni eritem - eritema nodosum su crvene, bolne, čvornate promene u koži uglavnom na prednjoj strani potkolenica.

Promene na očima: Ovo je jedan od najozbiljnijih znakova bolesti. Javlja se kod oko polovine bolesnika. Bolest kod većine bolesnika zahvata oba oka, obično u prve tri godine od početka - upala irisa, konjuktivitis, upala krvnih sudova u retini, ulceracije kornee. Tok očne bolesti je hroničan sa povremenim pogoršanjima. Zahvaćene su i prednja i zadnja komora oka (prednji i zadnji uveitis). Posle svakog pogoršanja, ostaju promene u oku koje dalje dovode do postepenog gubitka vida.

Promene na zglobovima - artritis: Artritis se javlja kod 30-50% bolesnika sa BS. Obično su upalom zahvaćeni jedan ili najviše četiri zgloba i to: kolena, laktovi, skočni i ručni zglobovi. Zapaljenje obično traje nekoliko nedelja, a izlečenje je trajno i bez posledica. Vrlo retko dolazi do oštećenja zglobova.

Neurološke promene: Retke su, ali su moguće. Karakteristični su epileptični napadi, povećani pritisak u lobanji udružen sa glavoboljom i moždanim simptomima. Kod muškaraca se javljaju najozbiljniji oblici bolesti. Neki bolesnici mogu imati i psihijatrijske poremećaje.

Promene na krvnim sudovima se javljaju kod 12-30% obolelih. Ovo može da ukaže na loš ishod bolesti. Obično su zahvaćeni veliki krvni sudovi, a najčešće vene na listovima nogu, što dovodi do pojave bolnih otoka.

Želudačno - crevne promene: karaktreistične su za bolesnike sa Dalekog istoka. Ispitivanja pokazuju da ranice nastaju i u crevima.

Dijagnoza
Postavlja se ako su prisutne oralne ulceracije i bilo koja dva znaka od sledećih: genitalne ulceracije, tipične očne lezije, kožne promene ili test patergije (pojava sterilne pustule posle uboda sterilnom iglom)

Lečenje
Pošto je uzrok nepoznat, ne postoje ni posebni oblici lečenja. Širok je spektar različitih postupaka za lečenje organa koji su oboleli. Do sada nije pronađen efikasan lek. Kolhicin se pokazao pogodnim za mukokutane lezije. Glikokortikoidi kao monoterapija nisu dovoljni, najbolji rezultati su postignuti kombinovanom terapijom hlorambucilom i glikokortikoidima.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 06-12-2010 10:40  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Behçet's Syndrome in children: Information sheet for parents.

http://www.behcets.org.uk/OneStopCMS/Co ... a3f779c820

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 06-12-2010 11:05  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
BEHČETOVA BOLEST

http://www.printo.it/pediatric-rheumato ... bia/10.htm

Kod dece BS je redak čak i u populaciji sa visokim rizikom.Deca uzrasta do 16 godina čine svega 3% obolelih od BS. Uopšte uzev, bolest počinje između 20. i 35. godine. Podjednako obolevaju i muškarci i žene, ali je bolest kod muškaraca teža.

Patergijski kožni test je važan za postavljanje dijagnoze. Uključen je u klasifikacione kriterijume za Behčetovu bolest koje je dala Međunarodna studijska grupa stručnjaka. Test se obavlja na sledeći način: sterilnom iglom se napravi ubod na koži na unutrašnjoj strani podlaktice tri do pet puta. Reakcija se posmatra 24-48 sati kasnije i ako je pozitivna, na mestu uboda će se javiti mala bubuljica. Povišena reaktivnost kože se takođe može videti na mestima gde je prethodno vađena krv, kao i posle operacija.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 09-12-2010 11:17  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Našla sam na nekom forumu da ANTI-ŠKROBNA Dijeta pomaže kod Behčeta:

http://www.roadback.org/forum/viewtopic ... 18&start=0

I have some correspondence with people in Turkey who have Behcet's and they claim that the NSD (No Starch Diet or LSD--Low) really helps. I sent along my AP for AS, but have not heard back recently.

If the NSD helps BD, some antibiotic protocol should help very much also, but I would take the antibiotic before meals and during, also--a bacteriostatic agent like tetracycline (minocycline did not help with AS symptoms). And I strongly recommend doing cycles of antibiotics and being strict NSD while taking stronger antibiotics like Cipro; the suspect germ selects out quinolone-resistive colonies rapidly.

Professor Ebringer has agreed to study HLA B51 structure to compare with Klebsiella pneumoniae, but there is also another starch-loving germ that could be the culprit.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 4 poruka ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 1 gost.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011