Ma nego nego vidi,nemoj da me nerviras,kakva ambliopija i kakvi bakraci,nju je jednostavno omelo toliko kapi,midrijatika,i sad se sve vraca na normalu...meni kad su zadnji put sirili zenice kratkotrajnim midirijatikom,koji traje 1dan,sve mi je bilo mutno 3 dana,nisam se mogla kretati kroz kucu...takoda su nasa deca heroji,ne brini!
Videces da ce na sledecoj kontroli kad joj budu proveravali vid sve videti,sta ti je,ma znas i nas i nas period kad sam je vodala na sve i svasta,na razne one skijaskopije i kao utvrdili da ima neku zakrivljenost roznjace,neke cilindre i sta sve ne..no,dete dobro vidi,cak bolje nego za svoj uzrast,dakle ne preteruj,kao sto sam i ja uvek!
Drugo,ne slazem se da imas ikakvu bojazan za neku drugu dg,nazalost po meni je ovaj uveitis potvrda njene dijagnoze JIA.
I vrlo dobro znas,da se najcesce deci i javlja i u prvih 4g od pojave JIA i da ne mora ANA nista znaciti.I takodje dobro znas da je pik javljanja uveitisa oko 5te godine,tako da to sto je moja A.dobila sa nepune 2 ustvari jako jako rano i nije uobicajno.
I na kraju,isto je simptomaticno da se javlja kad je artritis miran,bez ikakvih znaka,te da se zbog toga i kasni oftalmologu.Dr P. mi je bas dao primer jednog deteta koje on leci,da su godinama super sa zglobovima,zaspostavili odlazenje oftalmologu (ono nece mene) i na kraju em je dobilo uveitis,em su se javili kad je imalo dete obostrane katarakte.Tako da je po meni to to.
Ali ako ipak hoces da znas sta je bila indikacija A.za sumnju na leukemiju,to je opste malaksalo zdravstveno staje,sa hem 98 i limfocitima koji su bili 68% tada,a prethodno oko 50%tak %,tj imali su tendenciju porasta u nekoliko uzastopnih vadnjenja krvi(u roku od npr 20tak dana).Ipak,ja sam znala da je muci voroza,i upaljeni zglobovi i da nije to,ipak sam se tresla znas i sama kako je bilo...
Takodje na osnovu uveitisa se zna da je negranulomatozni i prednji,da je povezan sa JIA tako da tu dileme nema...precipitati su sitni,na donjem delu roznjace(takvi nisu u drugim bolestima),nema hypopion koji se javlja kod HLA b27,nema krvi,nema nista,nema nista nazad na mreznjaci...to je sve slika JIA uveitisa...
Ako ti je za utehu,to je to,nazalost!
Bolje bi bilo da nema nista,ali ipak je vazno znati sta je pozadina i s cim se borite (znas mene,leukemija,sarkoidoza,tuberkuloza i slicne bolestine na koje sam sumnjala zbog kepelovih cvorica...tako da sve znam)...BICE ONA DOBRO;NE BRINI!!!
P.S Jedva cekam da krenes na posao,da en cackas taj internet vise toliko...I a mi je samo znati na kom optotipu si je testitala E...da ga nisi crtala mozda?!