Nije me bilo, zato pozdrav curama ! Posebno pozdrav mami mraonicus i njenoj A.hrabroj curici koja se sa svim tim nosi baš lavovski, kao i moj I u najtežim danima .Ti znaš doslovno sve o uveitisu pa ti ne trebam to objašnjavati, ali naravno svaki je slučaj za sebe. Sivilo se pojavljuje na samoj šarenici oka, više kao masna fleka koja pokriva jedan dijelić šarenice tako da se na tom dijelu uopće ne vidi koje mu je boje oko, to je nevjerojatno, ali kada se to dogodi, već su priraslice uzele maha /precitipati/ i liječenje je isključivo agresivnom terapijom, za početak midrijatičkim koktelom - inekcije u oko , atropin, kortići iitd dok se priraslice ne pokidaju, a onda redovno kapanje atropinom radi širenja zjenica- što su više raširene manja je mogućnost priraslica. Zgražala sam se od silnog atropina kao nije to toliko dobro, ali ali i u smirenoj fazi uveitisa znali smo i još 6-7 tjedana kapati atropin . Upalni proces se ne može vidjeti odmah, ali kad primjetiš nešto neuobičajeno osim običnog crvenila oka ko -zamagljenost, lagana crvena a možda više ljubičasta fleka u jedno dijelu oka ili pak ta sivo-masna fleka preko šarenice oka koja VJERUJTE može doslovno preko noći nastati onda je alarmantno i već smo- via Zgb.
Što se tiče bazena, prestali smo, jer upravo kad se uhoda njemu bukne upala pa je li to povezano sa klorom, godišnjim dobom ili slučajnošću, ne znam, ALI mi je dovoljno da ga ne vodim bez obzira na očale za plivanje jer se uvijek dogodi da propuste vodu . Što se tiče povezanosti JIA i uveitisa, definitivno ima ako postoje i predispozicije za to.U oko 20% bolesnika se razvija kronični iridociklitis koji ako dugo traje ili se ne liječi je jako opasan i prelazi u nešto drugo znate i sami.Zato je jako važno redovito odlaziti na očne kontrole tim više jer onakvi očni simptomi budu prikriveni.Nama je bilo rečeno 2 puta godišnje, ali znali smo ići i 1-2 puta u 15 dana.Danas mu je dijagnoza spondyloarthropatia i moj I. je školski primjer kako takav oblik JIA vremenom prelazi u spondyl.jer mu je HLA B27 + pozit.jer je taj antigen kod takvih bolesti zastupljen od 90-100%.
Već neko vrijeme je oko mirno, neka tako i ostane.