Znači sa nekih 6-7g si dobila uveitis tj iridociklitis...možes li mi poblize reci gde si se kontrolisala(oči)i koliko cesto?Ako se secas kad su nastale katarakte?
Da,malo ko i sada hoce da se petlja sa uveitsičnim očima kod dece,sto po mom misljenju nije fer uopste,jer se uveiticne oci odraslih i te kako operisu cesto. Ono sto je zezenuto je da se operacije odradi ok,da se skine prednji deo staklastog tela da se upala ne bi sirila nazad i poenta je sacuvati zadnji deo oka, mreznjacu da ne ode na nju,jer je to centar vida.Mi kao sto sam ti rekla,jako cesto idemo na kontrole,nasa dr je profesor i najbolja u regionu stare Juge za uveitis(uveitolog) i ima veliko iskustvo.Ono sto se sad preporucuje za ovaj iridiociklitis(tj prednji uveitis)je metotrexat sto ranije u pocetku dati da se preduprede komplikacije i sto pre obe bolesti uvedu u remisiju.
Mene licno jako interesuje da li se upala očiju "prerasta"kao sto kazu i kad?
Iako znam da je sve individualno,ipak mi znaci svako iskustvo a narocito tvoje,jer si sada odrasla osoba KOJA DOBRO VIDI,sto me jako jako ohrabruje.Inace od ovog tipa uveitisa,u SAD i dan danas OSLEPI oko 12% dece,sto me uzasava da se to desava u 21 veku.Zato pokusavam da na osnovu i tvog iskustva saznam kad ti je uveitis prestao i koliko si se cesto kontrolisala,i naravno sta is od terapije imala za oci.
Nasa A.je jako jako hrabra devojcica,ne smem ni da pomislim sta bi bilo da nije takva.Sama sa 3g sedi u stolici kod oftalmologa.,sama stavi glavu u biomikroskop,sama sve...jedino sto nam je vec preko glave doktora i kontrola,i bojim seda jednostavno ne prestane saradjivati.
I jos bi te pitala,da li si uzimala nekad u terapiji MTX(metotrexat)i pronisone tj kortikosteroide u tabletama,i da li se u tvom zivotu sve normalno odvijalo(tipa rasta,puberteta,svega kao kod tvoje generacije).Ovo te pitam jer se naravno pribojavam i nuspojava lekova,da ne udje kasnije u pubertet,da poraste normalno...
Da li si ikada radila HLA tipizaciju tkiva ako znas?I jesi li mozda imala pozitivan ANA nalaz i reuma faktor tokom svoje bolesti?
Takodje mozes li nam reci kad su nastupile epizode artritisa u odraslom dobu,jesu li bile jake tj da te totalno onesposobe za svakodnevne aktivnosti ili su pak bile blage?
Ako kazes da si imala svega 3 epizode od 17te godine do sada,do 35te jel tako,meni se cini da to nije strasno,mada se svakako nadam da ce mojoj A.potpuno proci sa ulaskom u pubertet.
Molim te reci mi(ako želiš) imas li kakve deformitete na zglobovima ili je potpuno sve ok?Imas li neka zaostala zadebljanja i jesu li ti ikada bili natekli prsti na rukama,ili samo veliki zglobovi?
Pitam,pitam,pitam...hvala ti za sve,za javljanje i svoje isksutvo koje nam mnogooo znaci...Svako dobro ti zelimo i veliki zagrljaj