Sada je: 28-03-2024 11:22.

POJMOVI za lakse razumijevanje

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 44 poruka ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor Poruka
 PostPoslano: 02-12-2008 13:12  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Sinovitis je bolna upala sinovijalne ovojnice zgloba, a manifestira se zadebljanjem (hipertrofijom) ovojnice i otokom zgloba zbog prevelike produkcije zglobne tekućine.

Primarni proces zbiva se u području unutarnje (sinovijalne) membrane zgloba, koja zbog upale višestruko zadeblja i postane otečena, uz urastanje novih krvnih žila i nakupljanje upalnih stanica. Stvaranjem veziva i granulacijskog tkiva nastaje tzv. panus koji postupno s periferije oštećuje i razara kost i hrskavicu, stvarajući nepopravljive promjene u građi zgloba. Kao posljedica javlja se nestabilnost zglobova koja vodi u progresivni razvoj deformacija tipičnih za RA.


Zadnja izmjena: kate; 07-04-2009 11:04; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 12:30  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Remisija
U medicini, Remisija je stanje odsutnosti aktivnosti bolesti iliti prolazno popuštanje nekih simptoma u pacijenata koji imaju poznatu kroničnu bolest.

Remission is a period when arthritis symptoms and physical exam findings dissapear. Only your child's doctor can decdide when your child is in remission.
Remission Criteria
Criteria for inactive disease
NO joints with active arthritis
NO fever, rash, serositis (inflammation of the tissues lining the lungs, heart, abdomen, or organs within, no enlargement of the spleen or lymph nodes that can be attributed to juvenile arthritis)
NO active uveitis, or inflammation of the eye
NORMAL C-reactive proteins and erythrocyte sedimentation rate (ESR) when tested
NO disease activity indicated on the physician's global *** of disease activity

Criteria for clinical remission ON medication
The criteria for inactive disease must be met for a minimum of six continuous months while the patient is on medication.

Criteria for clinical remission OFF medication
The criteria for inactive disease must be met for a minimum of 12 continuous months while off all arthritis medications.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 12:35  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Način prezentacije JIA prema ILAR
(Intenacionalna Liga Asocijacije za Reumatizam) 2001. godine podrazumijeva 7 skupina tj. 7 bolesti i to:

● sistemski;
● poliartikularni RF+;
● poliartikularni RF-;
● oligoartikularni;
● rasprostranjeni oligoartritis (extended);
● artritis sa entesitisom;
● psorijatični artritis.

Oko 10% oboljelih se ne moze svrstati u nijednu grupu, sto znaci da podjela jos nije potpuna.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 12:57  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Sistemski oblik JIA. Pojam «sistemski» znači da upalom mogu biti zahvaćeni različiti organi. Glavni sistemski znak bolesti je visoka temperatura, koju prati pojava blijedoružičasti osip na koži. Osim toga mogu se javiti bol u mišićima, uvećanje jetre, slezine i limfnih žlijezda, upala srčane maramice (perikarditis), plućne maramice (pleuritis). Artritis, obično poliartikularni može da bude prisutan na početku bolesti, ili da se javi kasnije. Bolest se može javiti u bilo kom uzrastu.
Otprilike polovina bolesnika ima opće znake bolesti. Kod tih bolesnika dugotrajna prognoza je najbolja. Kod preostale polovine opći znaci vremenom se povuku, a upala zglobova postaje glavni problem. Kod manjeg broja bolesnika opći znaci su prisutni istovremeno za artritisom.
Sistemski oblik JIA čini manje od 10% svih bolesnika, tipičan je za period detinjstva i retko se sreće kod odraslih.

Poliartikularni oblik JIA.
Tokom prvih 6 meseci trajanja bolesti artritis je prisutan na 5 i više zglobova, pri tome opći znaci prethodno spomenuti, nisu prisutni. Prisustvo ili odsustvo antitela u krvi koje se zove reumatoidni faktor (RF), pomaže da se razlikuju dve podgrupe poliartikularnog oblika JIA:
1) RF pozitivni poliartikulrni oblik JIA se retko javlja kod dece (manje od 5% svih bolesnika). Smatra se da je to ista bolest kao i RF pozitivni reumatoidni artritis kod odraslih (najčešći oblik hroničnog artritisa odraslih). Često su zahvaćeni simetrični, uglavnom mali zglobovi šaka i stopala, a kasnije se artritis proširi i na druge zglobove. Mnogo je češći kod devojčica nego kod dečaka. Obično počinje posle 10. godine života i predstavlja teži oblik JIA.
2) RF negativni poliartikulrni oblik JIA je zastupljen kod 15-20% dece od ukupnog broja obolelih. Može da se javi u bilo kom uzrastu. Verovatno da u okviru ove grupe postoji više različitih podgrupa. Ta različitost se odražava i kroz različitu prognozu ovih bolesnika.

Oligoartikularni oblik JIA.
Tokom prvih 6 meseci trajanja bolesti, artritisom je zahvaćeno najviše 4 zgloba. Artritis je asimetričan i zahvaćeni su veliki zglobovi, kao što su kolena i skočni zglobovi. Kada je zahvaćen samo jedan zglob, onda je to monoartikulrni oblik JIA. Kod nekih bolesnika nakon 6 meseci trajanja, artritis može da se proširi na više zglobovaa. Taj oblik se zove prošireni oligoartritis ili oligoartritis koji je prešao u poliartrits. Oligoartritis obično počinje pre 6. godine i to uglavnom kod devojčica. Uz primenu odgovarajućeg lečenja prognoza je dobra, ukoliko je bolest ostala ograničena na nekoliko zgloba. Kod onih koji razviju poliartritis, prognoza se razlikuje od bolesnika do bolesnika. Kod određenog broja dece javlja se ozbiljna komplikacija na oku, upala prednjeg dela oka, sudovnjače (prednji uveitis). Sudovnjača ili uvea je jedan od omotača oka koji sadrži krvne sudove koji snabdevaju oko krvlju. Pošto prednji deo sudovnjače čini dužica (iris) i cilijarno telo, ova komplikacija je nazvana hronični prednji uveitis ili hronični iridociklitis. Ako se bolest na vreme ne otkrije i ne započne lečenje, ova upala napreduje i može da izazove ozbiljno oštećenje oka. Zato je blagovremeno otkrivanje ovog oboljenja od izuzetne važnosti. Prednji uveitis nije uočljivo oboljenje. Dijete nema poremećaj sa vidom (zamagljen vid), niti se na oku primećuju promene (crvenilo), te roditelji ne mogu da otkriju bolest na početku. Zato je neophodno, da deca kod kojih postoji velika opasnost da dobiju iridociklitis, redovno, svaka tri meseca odlaze na pregled kod
očnog doktora
. Oftalmolog posebnim aparatom koji se zove špalt-lampa, može ukoliko se bolest razvila, da otkrije promene na oku. Oligoartritis je najčešći oblik JIA (kod 50% bolesnika). Prisustvo antinukleusnih antitela - ANA (vidi laboratorijska ispitivanja) u serumu bolesnika sa oligoartrtisom u kombinaciji sa uveitisom tipičan je oblik za period djetinjstva i nije uočen kod odraslih.

Psorijazni artritis. Kod ovog oblika bolesti uz artritis su prisutne i i promene na koži koje odgovaraju psorijazi. Psorijaza je kožno obolenje koje karakterišu pečataste promene na koži koje se ljušte. Obično se nalaze u predelu laktova i kolena. Kožne promene mogu da prethode ili da se jave posle početka artritisa. Ovaj oblik JIA se karakteriše različitim kliničkim manifestacijama i različitim ishodom.

Artritis udružen sa entezitisom-spondiloartropatije.
Najčešć znak bolesti je oligoartritis koji zahvata velike zglobove na
donjim ekastremitetima i entezitis. Entezitis je upala enteza. To su mesta na kojima se tetive pripajaju za kost. Najčešće mesto bola je na stopalu, iza ili ispod pete. Ponekad kod ovih bolesnika može da se javi akutni prednji uveitis. To je oboljenje oka koje se razlikuje od prethodnog, hroničnog iridociklitisa, po tome što su znaci upale oka vidljivi. Oko je crveno, pojačano suzi, osetljivo je na svetlost. Većina bolesnika ima pozitivan laboratorijski test koji se zove HLA B27. Bolest se javlja
prvenstveno kod dečaka i obično počinje nakon 7- 8. godine. Tok bolesti je promenljiv. Kod neke dece bolest se zaustavi, dok se kod drugih proširi i na zglobove kičmenog stuba, najpre na predeo krsno –slabinskih zglobova (donji deo leđa). Ovaj oblik JIA pripada grupi bolesti koje su češće kod odraslih i zovu se spondiloartropatije, pošto upala može da zahvati i kičmeni stub.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Zadnja izmjena: kate; 18-12-2008 12:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 13:28  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Biomikroskopija
Biomikroskopski pregled prednjeg očnog segmenta "špalt" lampom (procjepnim svijetlom).

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 14:23  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Injekcije u zglobove.

Ovaj oblik lječenja se primenjuje kada postoji upala jednog ili nekoliko zglobova i kada zgrčenost zgloba usled bolova, može da dovede do trajne deformacije. Lijekovi koji se daju u obliku injekcija zovu se glikokortikoidi. Ovi lijekovi mogu vrlo efikasno da suzbiju upalu, jer se daju direktno u zglob gde se proces upale odvija. Povoljan efekat na upalu zgloba nekad može da traje i više meseci (naš dr veli može "Forever")
Radi se ili u općoj ili lokalnoj anesteziji, ovisno o dobi djeteta ili izboru reumatologa.
Jako je važno da dijete ne stane na nogu barem 24h nakon injekcije.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 14:31  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
ARTRITIS
Ako Rijetko Tugujes Rado I Trcis I Skaces


:D

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 14:57  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
JIA
Juvenilni Idiopatski Artritis

juvenilni-nastao prije 16 godine
idiopatski- ne zna se uzrok

iliti Ja I Artritis :wink:

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 15:05  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Sedimentacija eritrocita (SE)

Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno ostavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove stanice talože je osjetljiva na indeks reakcije tijela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica. Normalna brzina sedimentacije ne isključuje mogućnost postojanja bolesti, ali ubrzana sedimentacija je indikator za daljnja ispitivanja. Značenje sedimentacije je u tome što ona ukazuje na moguće postojanje organske bolesti ili da se prati tijek bolesti.

Referentne vrijednosti:
Muškarci: 2 – 13 mm/3.6 ks
Žene: 4 – 24 mm/3.6 ks > 50 god: 3 – 28 mm/3.6 ks
Djeca do 20mm/3.6 ks

Povišeno:
Sedimentacija eritrocita je vrlo koristan test u praćenju toka upalnog procesa. Sedimentacija eritrocita ubrzana je kod bolesti uzrokovane bakterijama, kod reumatskih bolesti, neoplastičnih sindroma i degenerativnih bolesti. Fiziološki, povišena sedimentacija nalazi se kod anemija i za vrijeme trudnoće.

Sniženo:
Nije klinički značajno

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 03-12-2008 15:08  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
CRP

C-reaktivni protein (CRP) je protein akutne faze koji nastaje u jetri kao odgovor na otpuštanje upalnih citokina poput interleukina-6. On je jedan od najosjetljivijih proteina akutne faze. Određivanje je pogodno za praćenje upalnog procesa. Služi i kao potvrda postojanja akutne organske bolesti, kao što su akutni infarkt miokarda, tromboza dubokih vena te infekcije, ili kronična stanja, kao što su maligni tumor, reumatske bolesti te upala.

Poznavanje razina CRP-a ima važnost i u dijagnostici kardiovaskularnih bolesti.
Referentne vrijednosti:
Muškarci i žene: < 5 mg/L

Povišeno:
Dramatično povećanje koncentracije CRP javlja se kod akutnih i kroničnih bakterijskih infekcija, kod autoimunih bolesti i bolesti imuno-kompleksa, nekroze tkiva i malignih oboljenja, infarkt miokarda i traume. Povišenje se javlja unutar 24-48 sati a razina može narasti i na 2000 pute preko normalne.
Budući da je porast CRP nespecifičan, nalaz se ne može protumačiti bez potpune povijesti bolesti, a i tada samo u usporedbi s prethodnim vrijednostima. Stalno povišena razina CRP ukazuje na neučinkovitost terapije.
Normalne razine CRP ne isključuju prisutnost lokalizirane upale blažeg stupnja ili neke kronične bolesti poput SLE ili ulceroznog kolitisa.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 09-12-2008 10:15  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Osteomijelitis predstavlja upalu kosti i praktički svaki mikroorganizam teorijski može izazvati osteomijelitis. Stafilokoki se spominju kao daleko najčešći uzročnik i oko 60% osteomijelitisa uzrokovano je tzv.zlatnim stafilokokom (Staphylococcus aureus). Na drugom mjestu je još jedan stafilokok kao uzročnik- Stafilokokus epidermidis. Kako mikroorganizam dospijeva u kost? Moguća su tri načina: hematogeno, dakle putem krvi u sklopu nekih drugih infekcija u organizmu, potom direktnim unošenjem uzročnika iz vanjskog svijeta, npr tijekom prijeloma i ozljeda mekih tkiva, te treći način tzv.kontinuiranim širenjem kakvo se događa u npr.nekih dijabetičara kada mikroortganizmi iz njihovih kriničnih kožnih promjena u području stopala (tzv.dijabetičko stopalo) se šire do kosti i izazivaju infekciju.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 09-12-2008 13:49  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Lyme Borelioza (bolest krpelja)
može izazvati artritis
http://hr.wikipedia.org/wiki/Lyme_borelioza

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 09-12-2008 15:29  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Hipermobilnost zglobova (povećana elastičnost)

Joint Hypermobility
It is a condition which affects the joints and soft tissue around the joints, particularly the wrists, thumbs, elbows, shoulders and knees. Often the condition is inherited. Hypermobility occurs as a result of a loose joint mechanism, and therefore the corresponding tendons and ligaments must work much harder to keep the joint stable. As a result of the condition, the patient is able to flex their joints through a much wider range of motion. If hypermobility is present in the thumbs, the patient may be able to pull their thumb back to the inside of the forearm with no effort. Spinal hypermobility is often recognised by the patient's ability to bend over when standing and, rather than touch their toes, they can place their hands flat on the floor. The ability to overbend the elbow or knee so that the joint appears reversed is also a common sign of hypermobility.
If you experience joint pain, regular swelling, recurring tendonitis or ligament damage, it may be prudent to speak with a medical professional about your concerns, particularly if you are a manual labourer or play a lot of sport. If unattended, some sufferers may experience long-term issues or irreversible tissue damage. There are many ways to treat the symptoms of hypermobility, and they generally focus on a daily exercise regime, which incorporates stretching exercises. Here are some of the exercises most commonly used:
The thoracic spine is often the first place to stiffen, particularly among young people. A daily rotation of the trunk by 90 degrees is recommended to maintain spinal mobility and prevent swelling. To achieve this stretch sit in a chair, keeping your legs forward and twist your upper body from the waist and hold the back of the chair. This will allow a 90 degree rotation of the spine when performed once to the right, and once to the left. This exercise should be completed once a day, to relieve tension and fluid in the spinal joints. Lying in the foetal position for five minutes per day is also beneficial as it allows the spinal discs to absorb water. This water will help to maintain shock-absorbing properties in the spine and keeps the tissue hydrated.

Muscle massage and muscle toning can be extremely beneficial. Massage allows good circulation of blood through the affected joints and tissues, relieves pressure and helps to tone the muscle. Simple gentle stretching helps to keep the joints mobile and strengthens muscle tone. Aromatherapy oils can also be beneficial to relieve general tension and soothe aches. Pilates is often recommended for hypermobility, as it is based on muscle tone and stretching exercises. Remember to take your time with the stretches and don't over-stretch, as this may cause further injury.

Avoid sitting still for more than half an hour at a time. Those with hypermobile joints are more prone to stiffness, so regular movements help to promote circulation and prevent locking of the joints.

The use of anti-inflammatories is often recommended by your doctor if you suffer regular swelling. Glucosamine is now widely available, and is used to help strengthen tendons aned ligaments to prevent further strains, tears or injuries. Regular doses will help to maintain overall joint strength and mobility. If you don't like to swallow pills (Glucosamine often comes as a large pill), there are effervescent drinks and muscle rubs as an alternative. Some rubs contain "aroma-active" elements, such as ginger, eucalyptus, menthol, clove and lavender. Ginger is an effective circulatory aid, whilst menthol is cooling. Lavender and eucalyptus are beneficial for relaxing the whole body, thus reducing the strain on the affected muscles.

Breathing exercises are extremely beneficial as they increase the flow of oxygen to the affected tissue. A simple breathing exercise can be performed; take a deep breath in through the nose (breathing from the diaphragm), the slowly breathe out, pulling the naval towards the spine as you exhale. This exercise can be performed at any time and helps to strengthen the core muscles and maintain a healthy back. By incorporating this breathing technique into your stretching exercises you will receive the full benefit of the stretch.

Eat plenty of fresh fruit and vegetables, lean meat and cereals, to maintain healthy blood flow and aid the immune system. Drinking good water will provide essential minerals that the body needs for hydration and health. Ginger and garlic are extremely useful circulatory aids.

A simple regime of stretching and relaxation is widely recommended. For new injuries, short periods of icing help to reduce and prevent swelling. Here's a simple acronym to remember: RICE. Rest, Ice, Compression, Elevation. This technique is used for many forms of injury to aid recovery and prevent further injury. When applying compression bandages, avoid wrapping too tightly or this may impede circulation. Remove the bandage periodically to exercise the joint and ensure good blood flow through the area.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 10-12-2008 10:41  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
TRANZITORNI SINOVITIS KUKA

Tranzitorni sinovitis kuka je idiopatski artritis kojem često prethodi infekcija gornjih dišnih putova. Obzirom na kliničku sliku i diferencijalnu dijagnozu (septički purulenti artrits) zahtjeva kliničku obradu i bolničko liječenje. Češće se javlja u dječaka od treće do desete godine života. Bol u kuku, natkoljenici i koljenu može nastupiti naglo ili postupno. Pri hodu djeca štede zahvaćeni ekstremitet. Ograničena je abdukcija i unutarnja rotacija. Sedimentacija eritrocita je normalna ili blago povišena, kao i broj leukocita. Scintigrafija skeleta je blago pozitivna, no nalaz može biti i normalan. Ultrasonografski dokazujemo izljev u zglobu. U sinovijalnoj tekućini nalazi se normalni broj stanica ili tek neznatno povišen, pretežno na račun mononukleara. Liječenje je simptomatsko - nesteroidni protuupalni lijekovi, uz obvezno mirovanje. Sinovitis relativno brzo regredira s tendencijom ponavljanja

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 10-12-2008 10:43  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Coxitis

"Koksitis", upala zgloba kuka. Praćeno je: bolovima, temperaturom, hotimičnim šepanjem, ograničenim pokretima, eksudatom u zglobu i kontrakturom. Vrsta c.; tuberkulozni (najčešći), deformirajući, neuropatski (tabes i syringomyelia).

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 44 poruka ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 36 gostiju.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011