[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 488: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead

Sada je: 09-05-2025 20:18.

Kate (uveitis od 10 2010, operacija mrene kraj 2011)

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00

Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 319 poruka ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća
Autor Poruka
 PostPoslano: 25-10-2010 16:14  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Ovo piše kod lječenja uveitisa..jel vam to netko savjetovao?
"Za smanjenje propusnosti kapilara potrebne su svakodnevno injekcije ili tablete kalcija i vitamina C. "

Vadili krv na rebru, horor guzva, bili smo 2h tamo..dobila je tamo neki osip po licu i povraćala nakon vadjenja.
Naravno da nigdje ne piše da se djeca ne naručuju, ljudi lutaju jer nema informacija, čekaš s gomilom bolesnih ljudi, nema zraka, vruće..Jedino žene tamo koje su vadile krv, bile za 10, prave cure :dumdum:
Nalazi tek krajem mjesec, naravno u radno vrijeme 12-15h

Vrh
 PostPoslano: 25-10-2010 20:51  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Znam to za vit C i Ca,ali nam niko nikad nije nudio bilo kakav preparat za uveitis,no ja joj dajem one multivitamine,tko zna jeli to dovoljno...pa kako joj sad ne dajem ni kravlje mleko, bas se brinem jeli malo Ca unosi...moram malo istraziti neke preparate Ca ili sta bi moglo od hrane da se uvede malo vise...znam da je leti dr A.naglasavala sto vise borovnice to znam,sad koliko to moze zaustaviti uveitis, pitanje je

Mi danas ni ne obavismo kontrolu ociju,sutra cemo,cekali je 2sata i nismo je docekali,dr bila na nekom vaznom sastanku ceo dan...Anju sam toliko izmaltretirala,vozala je kolima tamo amo,uzasna guzva,kisa pada,primila mtx,da se jadnica veceras posle popijenog caja ispovracala...

Jutros kod dr P.na kontroli,nista veliko,pogledao koleno,kaue misli da je od padanja,cim nema komunikacije sa zglobom kolena taj edem...nista vise nije komentarisao...kontrola za 6 nedelja posle ponovljenih analiza i to je sve...ja mu kazem da je sad vec 2g pdo mtx,kaze videcemo akko ce biti oci...
Sutra znaci opet kontrola ociju,pa da malo odahnemo,nadam se

Kate,drzim fige da kod S.sutra budu jos sinehije popucale...hoces li joj reci za Vuk?
Neka vam i ona proveri vid sutra M.

th.za oci(uveitis stalno aktivan,skoro svaka 2mes.)-dexa kapi(konst.2g manje ili vise),uniclofen,tropicamid
ANA prvo +,pa dva puta -
Rf -

Vrh
 PostPoslano: 25-10-2010 21:17  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Da, reći ću naravno za vuk. Ne nadam se ja više pucanju sinehija, okorjelo je to.

Kirurg kaže ne vaditi zub. Ono ispod nije proces već zametak korjena. Tretirali smo ga ozonom.
Uskoro će nam padati sjekutići, veli

Kupila sam joj šumeći kalcij s c vitaminom. Piše da nije za djecu ispod 7 godina pa joj dajem pola tablete otopljene u čaši vode. Djeca od 7 mogu cijelu tabletu. Piše da je to odlično za sve infekcije, vjerujem. Kalcij je zakon, a i sama sumnjam na manjak zbog zubi. Multivitamini imaju jako malo kalcija, svega 3% potreba.
1 šumeća tableta= 260mg kalcija + 500mog c vitamina.

Da, grozno naporan dan i nama i vama.
Sutra je novi dan. Pusa.

Vrh
 PostPoslano: 25-10-2010 21:55  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Uh cure drage,imate stvarno frku,kao i mi kod mene vladao bronhitis,laringitis da neprizivam gore.
Ali naše nije ništa za razliku od uveitisa.
Kate da u pravu si cuure u labaratoriju na Rebru su super,znaju sa djecom,ali samo što mi nikad nečekao,najviše 10 min,jer obično djeca imaju prednost,još kad vide dijagnozu odmah zovu.
Hvala bogu da je tako jer mi čak stignemo i vratit se u školu.
Samo pokušavamo uvjek izbjeći ponedjeljak jer je najgori.
Drago mi je za zubiće,hvala bogu nije ništa strašno,
Marjana kako je M jel prošla urtikarija.i držte se vi hrabre mame. :grli:

Vrh
 PostPoslano: 25-10-2010 22:47  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

cure, svaka vam čast!!!
kate, slušaj savjete mraonicus - nemoj toliko crno gledat...to ti se privuče!

što se tiče onog za leukemiju- ne znam kaj bi ti rekla- nekako to ne želim ni čačkat, al ukratko oni su ti to zaključili po nateklim koljenima i krvnoj slici.

Th:Movalis 7,5mg, Controloc 20mg, fizikalna+el.stim.
Ex Th:MTX 05/08-08/10, Decortin -08-09-10, Folacin
RF-, ANA-, HLA B51, DR51,52
bolest u mirovanju

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 10:06  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Rola, baš je u petak kod vukojevića bila curica s ječmencem, ali ona je svaki dan dolazila na kontrole, svaki put kod drugog lječnika koji je taj dan po rasporedu. Dobijala je i klavocin.

Dragice, kako vas puste preko reda, mi smo do šaltera čekali 1h, da uopće vide što trebam?
Još me odmah na šalteru "vikala" što se nisam naručila dok nije shvatila da je za dijete.

kontrola 3 tjedna nakon dijagnoze...Jedna lijepa vijest kod nas, vid se vratio na normalu 1.0.
Ostalo nažalost sve isto tyndal +, flare neg, sinehije cijelom cirkumferencijom.
Nastavljamo s atropinom umjesto mydriacila, pa u petak kod vukojevića na odjel po "neosinefrine 2.5% + midijacril 1.0%"

Pijemo šumeći kalcij s guštom, pola tablete. Odmah nakon prve joj se sinoc povukao osip s lica, trenutno.
Ako nadjete ikakav još savjet, dojavite...Sad kuham svježu koprivu kao špinat kad god je nadjem na dolcu u subotu, prolazi...

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 12:20  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Mraonicus, jel neki ortoped vidio to "masno jastuče" na koljenu?

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 12:30  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Nastavljate sa atrponom jer je dr S.o rekla,ili ko?
Jesam li ti rekla da je vid ok,slusaj ti mene,ne drami i polako...sve ce biti ok...jedino sto mi ne stima je to slabo opadanje tyndalla,nervira me jer se stede kortiko kapi (kao nama turkinja isto, pa smo 4x ganjali 4 meseca dok nismo dosli kod dr A.i sibnula joj jake doze), boje se katarakte pa opet na kraju isto ukapas, samo sto traje mesecima..Turkinja je nama na osnovu flare fotometra koji nije bio veliki, drzala kapi na 4 x a nije smanjivalo sa 1+ ili izmedju 1 i 2...i tako od februara do aprila,da bi dosli kod dr A.i ona je stavila na 6x koliko se secam i sve se smirilo za sedam dana...no,to je odlika hronicnih uveitisa,da s ene smiruju tako lako...

mI SAD IDEMO KOD DR a.,DRZITE FIGE...

Nije nijedan ortoped video masno jastuce,video je reumatolog,pedijatar u dnevnoj bolnici i moj prijatelj fizioterapeut...nije masno,najverovatnije je tecniji sadrzaj ali kako UZ pokazuje da ne komunicira sa zglobom kolena(na UZ se videlo odmah ispod linije koja predpostavjlam da je koza) niko nista...pri tom je nista ne boli, nije crveno, nije toplo, mozes je mesiti i rukom ga pometarti (kao cupati) i nista ne reaguje..P.misli da je od padanja,a i jeste da sam primetila nakon sto je krajem avgusta dobro trupila sa oba kolena na tepih

Javljam se sa dobrom vestima,nadam se

th.za oci(uveitis stalno aktivan,skoro svaka 2mes.)-dexa kapi(konst.2g manje ili vise),uniclofen,tropicamid
ANA prvo +,pa dva puta -
Rf -

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 14:16  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Držimo fige :dumdum:
Možda treba punktirati taj sadržaj da se izvadi skroz, kažu obično da nije dobro da tekućina stoji zbog akumuliranja bakterija u njoj. Da nije neka cista od pada

Da, kod n.s smo bili jutros, ona je rekla da je ona sad u takvom stanju da smije atropin 2 puta dnevno (koliko ste max dobivali vi dnevno atropin)?. Komentirala je da se sada vidi pravilno stavljamo terapiju, ne znam šta to znači. A baš je istina da smo tek odnedavno naučili ispravno stavljati kapi, prije nam je sve nekako iskakalo :roll:
Ona je čak napisala 3x dnevno maxidex kapi, ali mislim da je to greška, nije mi rekla da smanjujemo terapiju.

I vuk. je rekao da nema smisla jača terapija, pitala sam ga. On je rekao da je kod nje upala takva da je gotovo i nema, da je to ostatak stare upale. Vidjet ćemo opet u petak. Na webu piše da se neki pacijenti nikad ne rješe nekoliko upalnih stanica u nalazu, nadam se da nismo ti :roll:

Napiši mi točno kako ste po danima davali kortiko kad stigneš, ništa ne kužim koliko ste dana davali 6x?

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 14:34  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

rola kakvu to leukemiju spominješ, jesam li negdje nešto propustila...
nemoj mi reći da se kod vas sumnja na to na L.???

pogoršanje 04.08, decortin 1 mj
nastavak mtx, nalgesin, folacin
3. punk. 20.01.10 5mg lederlola i.a. desno koljeno
bez lijekova od 05.10
27.09.10. izliječena

trenutno smo u narančastoj fazi

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 14:39  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

ne sumnja se kod nikog, na početku su kod mraonicus i role sumnjali na to, al to ti je tako kad si u krivim rukama
zaboravi i ne spominjemo vise tu temu ;)

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 15:13  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Stigli sa kontrole,sve mirno,hvala BOGU,nema ni konjuktivitisa vise...

Sta da ti kazem,mi smo imali raznolike terapije...jedni tvrde da nema smisla vise od 4x kao vasi dr i turkinja,kada je upala oko 1+,ali eto pokazalo se u praksi da smo mi uspevali sa vecim kapima brze smiriti,pa se brze i skinuti sa njih...dr A.ima taj sistem sa kapima na 5min,koje je kaze pre mnogo godina skinula amerikancima i jednako je 1injekciji...npr.ako bi Anja imala 2+ dr A.bi odmah dala 8x dexa plus na 5min u 1h,tako nekoliko dana,ili svaki drugi dan to na 5min,zavisi...cim se spusti upala,cesto i odmah bude sve cisto sa ovim,spustala bi joj na 6x jedno 7 dana,pa 4 x isto 7 do 10 dana,pa smo nekada isli na 3x,pa 2 x pa 2 x svaki drugi dan(kao sada),ako je sve mrino...a nekada bi sa 4x isla 4x svaki drugi dan u komb sa uniclofenom,sve zavisi kako bi ona ocenila u tom momentu...licno mislim da ona nema neku semu davanja,nego se oslanja na procenu...imali smo srece da A.nikad do sada nije imala povecan pritisak od dexa pa nismo morali skidati na brzinu...

Kod turkinje smo imali ovu semu - na 4+ tyndall na oba oka-na svaki sat,pa na svaka 2 sata,pa 6x,pa 4x pa 3x pa 2 x sve na po 7 dana,pa smo kontrolu tada uradili(sa spustanjem oralnog pronisona od 10mg do 2 mg sve po 2,svakih 7 dana) i na kontroli je imala 1+ i vratila ju je na 4x i drzala ako 2 meseca jos,bez da smo uspeli imati ikada u tom periodu 0tyndall,sto me je jako nerviralo..sad ima i toga da je tada tek pocela mtx u injekcijama,vecu dozu do 10mg,pa ima svega,ne mogu je kriviti...takodje rekla sam ti da po turkinji nije trebala nikada atropin,samo tropicamid 3x na pocetku,posle i manje,ali A.je tada imala uzasno puno i fibrina,sve kao magla se videlo (nije se videla duzica od njega) i sa tropicamidom bi nagrabusili...

Kod dr A.smo atropin stavljali najvise 3 x dnevno,0,5%,pa bi ako je mirnije dala 2 x ,ili 1 x zavisi i posle bi prelazili na tropicamid ako ej upa,a sisla na +-,tek tada!
Pitala sam danas dr A.za neke dodatke Ca i vit C,kaze mozete ukkjuciti nesto vitaminski,ali nije se izjasnjavala o dozi..

Juce sam dr P.pitala za ovu ansu dijetu,bez mleka,on kaze nikad cuo da to pomaze,ali ajde...nije zgoreg sa kozjim sirom,koji kaze ima samo manje folata od krvaljeg,ali kako uzimamo folnu kis nadoknadjujemo to...ja se mislim bas me briga za folat,nama on ni ne treba,mtx je antifolat is sustina je u tome...ja ti msilim da se niko od njih nije ni bavio problemom ishrane,najlakse je proglasiti da nema uticaja jer bi u protivnom sva njihova medicina otisla u propast!

A davno mi je jos jedna dr kardiolog kad je cula za A.rekla da je bacim na makrobiotiku,sto se ja naravni nikad nisam usudila...

kate,posalji mi na pp tvoju adresu stana,fotokopiracu ti a.knjigu o uveitisima i sve nase nalaze,pa cu ti poslati postom,ok?
bojim se samo da te ne zbunim jos vise :roll:

ANA prvo +,pa dva puta -
Rf -

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 15:55  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

:dumdum: za nalaz

Nemoj ništa slati, pa vidjet ćemo se prije ili kasnije, hvala ti srce si!
Ovo moram proučiti,pa te pitam.

Zdravo seljački mi opet reci šta uopće znači flare negativan kad je tyndall pozitivan i da li je tyndall pozitivan od upalnih stanica od kojih tek kasnije nastaju precipitati na endotelu rožnice?
Ako je flare negativan, jel to znači da nema proteina, ali ima leukocita ako je tyndall pozitivan?

zaboravih muzu rodjendan :bluk:

Ovako kažu u opisima (ispada da ako je flare negativan, znači da je i tyndall negativan, što nije točno?):

Biomicroscopy findings graded on a scale from 0 to 4 with
0 = none,
1 = trace,
2 = mild,
3 = moderate, and
4 = severe

Cells:
0 No cells seen per high power field
+1 1-9 cells seen per high power field
+2 10-25 cells seen per high power field
+3 26-50 cells seen per high power field
+4 Too many cells to count per high power field

Flare:
0 No Tyndall effect
+1 Tyndall beam in the anterior chamber has mild intensity
+2 Tyndall beam in the anterior chamber has strong intensity
+3 Tyndall beam is very intense, aqueous has white, milky appearance
+4 Tyndall beam has marked intensity, fibrin fills anterior chamber and obscures view of the pupil

http://www.atlasophthalmology.com/atlas ... &locale=en

Vrh
 PostPoslano: 26-10-2010 21:00  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator

Precizno stupnjevanje ćelija (stanica) iliti cells:

0 < 1
0.5+ 1-5
1+ 6-15
2+ 16-25
3+ 26-50
4+ > 50

Znači... Tyndall je svjetlosni efekt prilikom biomikroskopije koji pomaže da se odredi stupanj upale, a po kojemu se upalne čestice ("cells", leukociti) te magla ("flare" , proteini) plavkasto prikazuju kada se osvjetle u prednjoj komori u kojoj inače ne treba biti ništa. Prilikom lječenja prvo nestaje taj "flare", pa tek onda "cells". "Precipitati" nastaju iz lekocita taloženjem na endotelu rožnice i ukoliko su još i pigmentirani znak su da je upala jako dugo trajala. Po veličini precipitata se isto može zaključiti kakav je uzrok bolesti, tj da li je granulomatozni (veliki) ili negranulomatozni tip (sitni, prašinasti).

Znači mi smo sada na Tyndall 0.5+ (najmanja aktivna upala) jer imamo tek nekoliko čestica, a flare je negativan. Neki smanjuju kortikosteroide (maxidex) na 0.5+ , a neki na 0, ali u cijeloj priči jako je važno ne napraviti to prerano. Cikloplegija (atropin) se obično ukida kad je flare negativan. Naš najveći problem su "stražnje sinehije" (nažalost prisutne u cijelom krugu zjenice), tj. srastanja rožnice s lećom koje mogu dovesti do teških komplikacija (katarakte iliti mrene, glaukoma iliti povećanog očnog tlaka u grubo rečeno..).

Po videu možete vidjeti kako se Tyndall teško uočava i kako stvarno treba mirovati djete da se to odradi, a dr. imati iskustva pa to strpljivo minutu promatrati.

Mraonicus, piše da sam neosinefrine može osloboditi pigmentirane stanice u prednju komoru koja otežava evaluaciju promatrača.

Vrh
 PostPoslano: 27-10-2010 20:12  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Th:Movalis 7,5mg, Controloc 20mg, fizikalna+el.stim.
Ex Th:MTX 05/08-08/10, Decortin -08-09-10, Folacin
RF-, ANA-, HLA B51, DR51,52
bolest u mirovanju

Vrh
Prikaži poruke :  Redanje  
Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 319 poruka ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika: / i 3 gostiju.

Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum: