Stigli sa kontrole,sve mirno,hvala BOGU,nema ni konjuktivitisa vise...
Sta da ti kazem,mi smo imali raznolike terapije...jedni tvrde da nema smisla vise od 4x kao vasi dr i turkinja,kada je upala oko 1+,ali eto pokazalo se u praksi da smo mi uspevali sa vecim kapima brze smiriti,pa se brze i skinuti sa njih...dr A.ima taj sistem sa kapima na 5min,koje je kaze pre mnogo godina skinula amerikancima i jednako je 1injekciji...npr.ako bi Anja imala 2+ dr A.bi odmah dala 8x dexa plus na 5min u 1h,tako nekoliko dana,ili svaki drugi dan to na 5min,zavisi...cim se spusti upala,cesto i odmah bude sve cisto sa ovim,spustala bi joj na 6x jedno 7 dana,pa 4 x isto 7 do 10 dana,pa smo nekada isli na 3x,pa 2 x pa 2 x svaki drugi dan(kao sada),ako je sve mrino...a nekada bi sa 4x isla 4x svaki drugi dan u komb sa uniclofenom,sve zavisi kako bi ona ocenila u tom momentu...licno mislim da ona nema neku semu davanja,nego se oslanja na procenu...imali smo srece da A.nikad do sada nije imala povecan pritisak od dexa pa nismo morali skidati na brzinu...
Kod turkinje smo imali ovu semu -
na 4+ tyndall na oba oka-na svaki sat,pa na svaka 2 sata,pa 6x,pa 4x pa 3x pa 2 x sve na po 7 dana,pa smo kontrolu tada uradili(sa spustanjem oralnog pronisona od 10mg do 2 mg sve po 2,svakih 7 dana) i na kontroli je imala 1+ i vratila ju je na 4x i drzala ako 2 meseca jos,bez da smo uspeli imati ikada u tom periodu 0tyndall,sto me je jako nerviralo..sad ima i toga da je tada tek pocela mtx u injekcijama,vecu dozu do 10mg,pa ima svega,ne mogu je kriviti...takodje rekla sam ti da po turkinji nije trebala nikada atropin,samo tropicamid 3x na pocetku,posle i manje,ali A.je tada imala uzasno puno i fibrina,sve kao magla se videlo (nije se videla duzica od njega) i sa tropicamidom bi nagrabusili...
Kod dr A.smo atropin stavljali najvise 3 x dnevno,0,5%,pa bi ako je mirnije dala 2 x ,ili 1 x zavisi i posle bi prelazili na tropicamid ako ej upa,a sisla na +-,tek tada!
Pitala sam danas dr A.za neke dodatke Ca i vit C,kaze mozete ukkjuciti nesto vitaminski,ali nije se izjasnjavala o dozi..
Juce sam dr P.pitala za ovu ansu dijetu,bez mleka,on kaze nikad cuo da to pomaze,ali ajde...nije zgoreg sa kozjim sirom,koji kaze ima samo manje folata od krvaljeg,ali kako uzimamo folnu kis nadoknadjujemo to...ja se mislim bas me briga za folat,nama on ni ne treba,mtx je antifolat is sustina je u tome...ja ti msilim da se niko od njih nije ni bavio problemom ishrane,najlakse je proglasiti da nema uticaja jer bi u protivnom sva njihova medicina otisla u propast!
A davno mi je jos jedna dr kardiolog kad je cula za A.rekla da je bacim na makrobiotiku,sto se ja naravni nikad nisam usudila...
kate,posalji mi na pp tvoju adresu stana,fotokopiracu ti a.knjigu o uveitisima i sve nase nalaze,pa cu ti poslati postom,ok?
bojim se samo da te ne zbunim jos vise