Sada je: 28-03-2024 22:35.

Imunitet - kako ga normalizirati

Aktivne teme

Vremenska zona: UTC + 01:00


Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 13 poruka ] 
Autor Poruka
 PostPoslano: 14-04-2009 14:16  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Imunološki sustav jedan je od najsloženijih sustava u našem tijelu. Sastoji se od: tonzila, limfnih čvorova, slezene, timusa, koštane srži. Čine ga i leukociti (bijele krvne stanice)
http://hr.wikipedia.org/wiki/Leukociti
primjerice limfociti, monociti i bazofili, kao i druge specijalizirane stanice, makrofazi i mastociti.

Citokini
http://hpps.kbsplit.hr/hpps-2005/pdf/D23Culic.pdf
http://www.vef.hr/org/mbio/nastava/VET_ ... TOKINI.pdf
Regulacija cijeloga imunološkog sustava postiže se specijaliziranim molekulama koje odašilju poruke, tzv. citokinima. Svaka imunološka stanica sintetizira citokine koji djeluju stimulativno, kao i one koji djeluju inhibitorno (koče), a oslobađa ih prema potrebi. Stoga je za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava prijeko potrebno osigurati uravnoteženo izlučivanje citokina, što ovisi o unutarnjoj ravnoteži u samoj imunološkoj stanici, a ključnu ulogu u tim procesima imaju endogeni antioksidansi (skvalen i glutation). Citokini su važni posrednici u prijenosu informacija između različitih stanica u organizmu. Izlučuju ih različite stanice kao što su limfociti, monociti, makrofazi, fibroblasti i druge. U citokine se ubrajaju limokini, interleukini, kemokini, monokini, adhezijske i druge slične molekule.


_________________________________________________
KOLIKO MOŽEMO UTJECATI NA IMUNITET
M.Harjaček komentira za jedne novine
http://www.vjesnik.hr/Pdf/2003%5C12%5C07%5C26A26.PDF

..imunološki sustav sazrijeva do 6 godine

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Zadnja izmjena: kate; 21-04-2009 14:07; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 13:18  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Kako “radi” imunološki sustav?

Zamislite da milijun sićušnih vojnika kruži unutar djetetova tijela i svi do jednoga spremni su za borbu protiv mikroba ili virusa kako bi spriječili pojavu bolesti. Način na koji hranite vojnike uvelike utječe na njihovu borbu protiv “zlih” mikroba. Imunološki sustav mora detektirati neprijateljski virus ili mikrob, a to nije uvijek lako. Također, mora odrediti kakve je vrste i kako se na njega može djelovati.

Zatim, imunološki sustav treba stvoriti posebne tvari – protutijela i stanice imunološke zaštite, koji pomažu neutralizirati aktivnosti uzročnika bolesti. Zadatak imunološkog sustava jest i zapamtiti infekciju nastalu u organizmu. I to po mogućnosti na dulji rok. Ako taj isti virus ili mikrob poželi još koji put ući u organizam, imunološki ga sustav neće morati ponovno “ispitivati”, nego ga se samo “sjetiti”.

Imunitet djece, tvrde stručnjaci, može se normalno razvijati tek nakon što dijete preboli određenu bolest. Stoga ako vam dijete često obolijeva, ne brinite se. Sve je to potpuno normalno iako je to za vas “najgora stvar na svijetu”. Upamtite, ako dijete boluje sedam do osam puta na godinu, ali brzo ozdravi i za liječenje ne mora uzimati razne lijekove, ako nakon bolesti ne pati od kašlja ili nekih drugih sekundarnih oblika bolesti, znači da je s njim sve u redu. Njegov je imunitet upamtio novi oblik virusa i spreman je stati u obranu svojega vlasnika kad se taj isti virus ponovno pojavi

Imunološki sustav
http://free-bj.t-com.hr/medicinskaskola ... sustav.doc

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 13:25  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Stres roditelja utječe na djecu
Autor: Gordana Benat, 23.07.2008
http://www.skole.hr/roditelji/zanimljiv ... ws_id=1662

Roditelji izloženi visokoj razini stresa povećavaju izglede za pojavu niza bolesti i kod svoje djece, sugerira studija ameri­čkih znanstvenika.

Istraživanje provedeno na University of Rochester pokazalo je kako je učestalost različitih bolesti znatno viša kod djece čiji roditelji imaju simptome anksioznosti i depresije, objavio je stručni časopis Brain, Behavior and Immunity. Praćenjem 169 djece u razdoblju od tri godine također je utvrđeno da prisutnost stresa kod roditelja utječe na aktivnost imunološkog sustava djece. Već je dugo poznato da osobe izložene stresu doživljavaju promjene imunološkog sustava koje ih čine podložnijima infekcijama i drugim bolestima.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 13:32  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Kako ojačati imunološki sustav djeteta?

Nepotrebno je naglašavati koliko važnu ulogu u sticanju imuniteta ima majčino mlijeko u prvim mjesecima života te zdrava, raznolika i uravnotežena prehrana u kasnijoj dobi.Takva prehrana podrazumijeva mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i organski uzgojenog mesa a smanjen unos slatkiša, gaziranih sokova i hrane bogate aditivima.
Uz pravilnu prehranu djetetu možete dati i neki kvalitetni vitaminsko- mineralni pripravak kako biste bili sigurni da dijete dobiva dovoljne količine vitamina A, C i B kompleksa te cinka, selena i željeza.

Ehinacea, Echinacea purpurea( link) Od prirodnih preparata bilo bi neoprostivo na prvom mjestu ne spomenuti ehinaceju koja je imunostimulans broj jedan kada se radi o prehladi ili nekoj drugoj akutnoj infekciji a najbolje je početi sa njenim korištenjem već kod prvih simptoma bolesti.Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinaceja djeluje stimulirajuće na imunološki sustav, ublažava bol te ima antivirusno i protuupalno djelovanje. Ehinaceja povećava broj leukocita u krvi, pojačava fagocitozu bakterija i toksičnih tvari u organizmu od strane makrofaga i granulocita te na taj način djeluje protuupalno.
Ova biljka sjevernoameričkog kontinenta, koju su dobro poznavali Indijanci, može se koristiti i preventivno kada je oslabljeni imunitet u pitanju ali nikad dulje od šest do osam tjedana. Najdjelotvorniji preparati ehinaceje su oni pripremljeni od nadzemnih dijelova svježe biljke i to vrste Echinacea purpurea. Za korištenje u pedijatrijskoj praksi potrebno je izbjegavati preparate koji sadrže alkohol i strogo se držati preporučenih doza za određenu dob djeteta.
Ehinaceju bi svakako trebalo izbjegavati kod svih autoimunih bolesti kao i kod korištenja imunosupresiva, a tek u rijetkim slučajevima zabilježene su alergijske reakcije.

Matična mliječ, hrana matice u pčelinjoj košnici je savršeni proizvod prirode, hrana i lijek u onom najužem smislu riječi i interesantno je da je matica oko 40% duža, 60% teža, a životni vijek joj je 40 do 50 puta duži od onog pčele radilice .
Matična mliječ potiče regeneraciju svih stanica u tijelu, uravnotežuje žlijezde sa unutarnjim lučenjem, pospješuje izlučivanje žuči ,uravnotežuje probavu, djeluje hepatoprotektivno i imunostimulativno. Odlična je za primjenu kod djece koja uz oslabljeni imunitet imaju i slab apetit. Preporuka je koristiti matičnu mliječ do tri mjeseca bez prestanka i tada učiniti pauzu.
Kvalitetna liofilizirana matična mliječ sve je prisutnija na našem tržištu i moguće ju je pronaći u oblicima koji su djeci prihvatljivi (sok).

Probiotici Od najmlađe dobi u prehranu je, uz majčino mlijeko, korisno uvrstiti probiotike- prirodne antibiotike, organizmu prijateljske bakterije laktobacile. Jedna od najpotentnijih probiotičkih bakterija je Lactobacillus acidophilus.
Probiotici jačaju imunitet, koriste se kod učestalih infekcija, obnavljaju crijevnu floru, djeluju protektivno i protuupalno na urogenitalni trakt i ublažuju probavne probleme.
Dojenčad niske porođajne težine, ona rođena carskim rezom i ona na prehrani adaptiranim mlijekom imat će koristi od jačanje imuniteta upotrebom probiotika a izuzetno su korisni i kod djece koja su na čestim i dugotrajnim antibiotskim terapijama.

Riblje ulje Riblja ulja sa standardiziranim omjerima omega-3-kiselina (EPA i DHA) te bogata vitaminima A i D odličan su izbor za jačanje dječjeg imuniteta. U novije vrijeme na tržištu su sve prisutniji preparati koji nemaju toliko izražen okus po ribljem ulju i kao takvi prihvatljiviji djeci. Prilikom kupnje ribljeg ulja pripazite da se radi o kvalitetnom i provjerenom proizvođaču koji garantira da u ribljem ulju nema prisustva teških metala i toksina.

Kolostrum
Kolostrum ili „prvo mlijeko“ bogato je proteinima, aminokiselinama, mineralima i vitaminima te antitijelima za borbu protiv različitih bolesti. Na tržište dolazi kravlji kolostrum,u obliku praha koji se razmuti u malo čaja ili vode i dijete ga može uzimati već od prvih dana života.

Objavljeno u Večernjem listu, prilog Djeca, 25.09.2008.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 13:34  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
jao meni... :D

Previše slatkiša ruši imunitet
Šećer i njegovo djelovanje na ponašanje djece su već dugo popularna tema u pedijatriji. Roditelji često primjećuju da uzimanje šećera i drugih ugljenih hidrata značajno utiče na ponašanje djece, posebno na njihovu aktivnost. Uz to povećana konzumacija šećera je povezana sa dijabetesom tipa II, gojaznošću, nadutošću, glavoboljama, umorom, slabijim funkcionisanjem imuniteta, bolestima krvnih sudova.
Gojaznost i dijabetes tipa II se javljaju u sve većem broju kod djece, a loše prehrambene navike koje dovode do tih stanja često počinju još u predškolskom uzrastu.

Evo šta možete da uradite kako biste izbjegli da vaša djeca u toku dana konzumiraju mnogo šećera: Odredite im da jedu manje od 20 g rafinisanog šećera dnevno (oko dvije kašičice). Najlakši način da izbacite dio šećera iz ishrane je da djeci ograničite unos sokova tokom dana. Dvije čaše soka dnevno sadrže do 90 g šećera. Umjesto soka dajte im gaziranu vodu sa malo limunovog soka ili voćne čajeve.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 14:33  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 08-04-2009 14:18
Postovi: 956
Lokacija: Zagreb
koliko nam je dobro da podižemo imunitet ako smo na MTX koji ga spušta? Smijemo to?

_________________
R 07/03
JIA oligo koljena od 07/06
punkcije:11/06;04/08;03/09
Th:Movalis 7,5mg, Controloc 20mg, fizikalna+el.stim.
Ex Th:MTX 05/08-08/10, Decortin -08-09-10, Folacin
RF-, ANA-, HLA B51, DR51,52
bolest u mirovanju


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 14:36  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
ja mislim da da, upravo zato što je obrana smanjena MTX-om. No nemoj pretjerivati svim i svačim, odaberi nešto...
ali od svega na prvo mjesto stavljam zdravu raznoliku prehranu i boravak na zraku

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-04-2009 22:14  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
Da prehrana, ja sam se bacila na uzgoj malo ali dovoljno da znam da sam ja to zasijala u svom vrtu gdje nije umjetno tretirano povrće.MTX ruši imunitet i nam je naša dr savjetovala da uzimamo multivitamine što i jesmo uz prekide po dva mjeseca a i ponekad više sve ovisi o djetetu.Moja je bila dosta sklona herpesu na usnama međutim sad evo već mjesec dana hvala bogu ništa,ipak je proljeće i šetamo puno i boravimo na zraku i više traži papati pa tako se borimo i nedamo.


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 26-04-2009 19:31  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član
Avatar

Pridružen: 03-12-2008 14:23
Postovi: 1256
Lokacija: Zagreb
"Infekcije djece i imunost " ajme toliko toga nisam znala.

http://www.zzjzpgz.hr/nzl/32/djeca.htm


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 21-06-2009 20:31  Citiraj (i odgovori)  
Član
Član

Pridružen: 16-05-2009 10:04
Postovi: 54
Lokacija: RIJEKA
Ako je JIA bolest gdje vlastite obrambene stanice napadaju zglobove,a MTX smanjuje imunitet da bi valjda tih stanica bilo što manje onda mi davanjem nečega za jačanje imuniteta radimo još gore. :roll: Jesam li ja to dobro shvatio?


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 23-06-2009 09:38  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Jesi, logično je tako, ali nečim se organizam ipak mora braniti od infekcija pod MTX-om tako da mislim da je pod MTX-om dobro nešto dodavati tipa propolis..

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 15-07-2009 20:55  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
VAŠE TIJELO VAPI ZA VODOM - Poglavlje V

Bolovi kod reumatskog artritisa

Najveći grijeh prema našim bližnjima nije mržnja, već ravnodušnost: to je srž nečovječnosti. - George Bernard Shaw, 1897.

Oko 50 milijuna Amerikanaca boluje od nekog oblika artritisa, 30 milijuna ljudi boluje od lumbaga, milijuni pate od artritičkih bolova u vratu, oko 200.000 djece pogođeno je mladalačkim oblikom artritisa. Jednom kad se neko od ovih stanja uspostavi kod pojedinca, ono znači patnju do kraja života te osobe - osim ako se u potpunosti ne shvati koliko je jednostavan temeljni uzrok ovih problema.

Prije svega, na reumatski artritis i bol koja se zbog njega javlja moramo gledati kao na pokazatelje nedostatka vode na površini hrskavice zglobova. Artritični bol je još jedan od signala regionalne žeđi u tijelu. Kod nekih artritičnih bolova, nedostatak soli može dodatno pogoršati stanje. Hrskavične površine kostiju u zglobovima sadrže puno vode. Podmazujuće svojstvo te "vezane vode" u hrskavici služi da bi se dvjema površinama koje naliježu jedna na drugu omogućilo da slobodno klize tijekom pokreta zglobova. Dok su stanice kostiju uronjene u naslage kalcija, stanice hrskavi ce uronjene su u jednu tvar koja sadrži puno vode. Dok površine hrskavice klize jedna preko druge, neke izložene stanice umiru i ljušte se s te površine. Njihovo mjesto zauzimaju nove stanice koje rastu s krajeva koji su spojeni s površinama kostiju s obje strane.

U hrskavici koja uje natopljena vodom stupanj oštećivanja pri trenju je minimalan. U dehidriranoj hrskavici, stupanj "trošenja" se povećava. Omjer između stupnja regeneracije stanica hrskavice i njihovog "trošenja" predstavlja pokazatelj djelotvornosti zgloba.

Krvna zrnca koja se aktivno stvaraju u koštanoj srži imaju prednost nad hrskavicom u pogledu vode kojom se opskrbljuju kroz koštanu strukturu. U procesu širenja krvnih žila radi dovođenja više krvi u tu zonu, moguće je da se ogranak koji prolazi kroz tijesnu rupu u kosti ne može dovoljno proširiti da bi zadovoljio potrebe; stanice koje ovise o ovim žilama prilikom povećane potrebe za vodom i opskrbom hranjivim tvarima tada se nalaze pod štednjom koja im je nametnuta iz fizikalnih razloga. U takvim okolnostima, i ukoliko ne dođe do razrjeđenja krvi koje bi omogućilo veći dotok vode, potrebe hrskavice za "serumom" moraju biti zadovoljene iz krvnih žila koje hrane čahuru zgloba. Mehanizam za preusmjeravanje (u sve zglobove) koji je reguliran živcima, također šalje signale boli.

U početku ta bol predstavlja znak da zglobovi nisu potpuno spremni za trpljenje pritiska dok ne budu potpuno zasićeni vodom. Tu vrstu boli bi također trebalo liječiti redovitim povećanim unosom vode da bi došlo do razrjeđenja krvi koja cirkulira u toj zoni, sve dok hrskavica ne bude potpuno popunjena vodom i obnovljena iz svoje osnove vezane za kost - što je normalan put opskrbe hrskavice serumom. Pogled na slike 6 i 7 olakšat će razumijevanje ovog objašnjenja.

Moja je pretpostavka da su naticanje i bolovi u čahuri zgloba znak da postoji proširenje i edem zbog krvnih žila koje dovode krv u zglobnu čahuru. Površine zgloba imaju živčane završetke koji reguliraju sve funkcije. Kada oni pošalju zahtjev za povećanom cirkulacijom krvi u toj zoni da bi se opskrbili vodom iz seruma, odgovor u vidu širenja krvnih žila trebao bi nadoknaditi nedjelotvornost puta opskrbe krvlju kroz kost.


Budući da će dehidracija površine zgloba na kraju dovesti do teškog oštećenja - do toga da će površine kostiju ogoliti i postati izložene sve dok se ne razvije osteoartritis - oštećenje tkiva će pokrenuti mehanizam za promjenu oblika zgloba. U čahuri zgloba postoje stanice koje luče hormone. Kad postoji oštećenje (također zbog dehidracije), oštećeno tkivo mora se popraviti. Ti "hormoni za lokalno preoblikovanje" preuzimaju zadatak i mijenjaju strukturu površina u zglobu. Čini se da se oni nagomilavaju duž linija sile i pritiska kojeg zglobovi moraju podnijeti.

Na nesreću, izgleda da ovaj proces popravka dovodi do deformacije zgloba. Da bi se izbjegla takva izobličenja, potrebno je već prve znakove boli shvatiti ozbiljno i početi strogo paziti na dnevni unos vode. Ako bol ne nestane nakon nekoliko dana povećanog unosa vode i čestog laganog masiranja zglobova da bi se potaknula cirkulacija u njima, tada bi se trebalo posavjetovati s liječnikom. Nemate što izgubiti, a možete dobiti puno ako prepoznate bol i upalu reumatičnog zgloba, koja nije posljedica infekcije, kao znak žeđi u vašem tijelu. Vjerojatno postoje i drugi znakovi nedostatka vode u vašem tijelu, ali ovo posebno mjesto pokazuje predispozicije za nastanak veće lokalne štete.

Uvidimo li da tijelo ima problema s prepoznavanjem vlastite žeđi, moguće je da ovo niže stanje upozorenja može naslijediti i dijete. Moguće je i da dehidracija kod djeteta koje brzo raste također može objavljivati svoju prisutnost bolovima koji se osjećaju u zglobovima, kao što se može osjetiti i kao žgaravica.

Način stvaranja signala koji upozoravaju na žeđ mogao bi prirodno biti jednak kod mladih i kod starijih ljudi. Zato je preporučljivo da se mladalački artritis također liječi povećanim dnevnim unosom vode.

Kao što možete vidjeti, dr. Laurence Malone, čije je pismo objavljeno u ovoj knjizi, iskusan je liječnik i predavač. Njegova opažanja o djelovanju vode na reumatične bolove u zglobovima vlastitog tijela pokazuju da bi i drugi naši kolege u medicinskoj struci trebali početi primjećivati medicinske vrijednosti vode u prevenciji bolesti.

http://www.objave.com/poglavlje.php?na=voda&gl=007&r=0





Dekan za akademske poslove
dr. sc. Laurence A. Malone, dr. med.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
 PostPoslano: 29-10-2009 12:37  Citiraj (i odgovori)  
Moderator
Moderator
Avatar

Pridružen: 18-06-2008 14:05
Postovi: 2112
Lokacija: Zagreb
Celularni i humoralni imunitet

Postoje dva glavna načina na koja se tijelo bori protiv različitih infekcija:
I) Humoralni imunološki odgovor koji se zasniva na odgovoru u vidu antitijela.
npr. HIV infekcija se rutinski dijagnosticira pomoću testa kojim se otkrivaju specifična antitijela koja su,
u stvari, odgovor tijela na prisustvo HIV-a. Da bi nastala antitijela obično je potrebno 2-3 tjedna,
ali ponekad i do dva mjeseca, rijetko više od toga.

II) Celularni (stanični) imunitet koji se bazira na odgovoru CD4 i CD8 stanica
T-stanice su vrsta bijelih krvnih zrnaca (limfociti). Postoje dvije glavne vrste T-stanica i to CD4 i CD8 stanice.
CD4 stanice se nazivaju i stanice pomagači (eng. helper) jer pomažu imunološki odgovor tako što
šalju signale drugim stanicama imunološkog sustava, izmeñu ostalih i CD8 stanicama. CD8 stanice se nazivaju i stanice ubojice (eng. killer) zato što prepoznaju i ubijaju stanice koje su inficirane virusom.
Ponekad se funkcije ove dve vrste T stanica preklapaju.

Razlike izmeñu odraslih i djece
• Djeca generalno imaju veći broj CD4 nego odrasli.
• Bebe imaju veći broj CD4 nego djeca.
• Kako vrijeme prolazi, tj. kako starimo, broj CD4 postupno opada.

_________________
Anita Moorjani "Ponovno rodjena"


Vrh
 Profil  
Prikaži poruke :  Redanje  
Forum je zaključan Tema je zaključana [ne možete slati/uređivati poruke/odgovarati].  [ 13 poruka ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika: / i 18 gostiju.


Ne možete započinjati nove teme.
Ne možete odgovarati na poruke.
Ne možete uređivati svoje poruke.
Ne možete izbrisati svoje poruke.
Ne možete slati privitke.

Traži:
Izaberi forum:  


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group • HR (CRO) autor baze Ančica Sečan | prilagodio Roberto Machiedo
Style originally created by Volize © 2003 • Redesigned SkyLine by MartectX © 2008 - 2009
Modified by Roberto Machiedo, Zajedno do zdravlja © 2006-2011