Nalaz: Sinehije i dalje vidljive. Tyndall blago pozitivan, pigmentni precipitati gotovo nestali,ali vidljivi novi sitni. Oko bez podražaja. Lijevo uredan nalaz. OU bez patoloških promjena.
Kataraktu nije ni spomenuo u nalazu. Vidio ju je bez širenja odmah i samo komentirao da je tipično. Rekao je da je i od uveitisa i od kapi. Kad nije vidio te upalne stanice bez širenja, čak joj je htio danas ukinuti maxidex zbog katarakte i onda paf nakon širenja stanice, precipitati, kaže da je k. diskretna, ja mislim da je periferna, ali nisam ziher, nisam dobro čula, grom me pogodio. Vidjela si da je i Jacob naknadno dobio kataraktu, kao i Claire.. to je sve za očekivati..samo nisam mislila da će nas sve to snaći tako brzo.
Trebali smo sutra po rasporedu ići njemu na odjel, ali bilo mi ga je negodno opet tamo gnjaviti pored silnih bolničkih bolesnika, pa sam radije danas otišla kad je već tamo privatno (a čovjek nam nije ni naplatio, a bili smo dugo, puna čekaona), a i da ne izostajemo mi s posla. Prošlo nam je 12 dana od zadnjeg pregleda. Nisam sumnjala ništa posebno ako to misliš nego sam imala jako loš majčinski predosjećaj, znala sam da nas nešto gadno čeka (možda jer sam isčitala sve te blogove pa znam šta nam slijedi)
Proučavala sam kako Foster skida kortiko terapiju na puno mjesta. Mi smo na terapiji bili duže nego što on to inače radi (punih 10 tjedana i još se nismo skinuli skroz) tako da ne mislim da je prebrzo skinuta, dapače. On udari 6x nekih 2 tjedna i onda skida po jednu kap, po jedan tjedan i kaže da je jako zabrinut ako je netko pod kapima 3 mjeseca. A maksimalno se smije 6 mjeseci u najgorem slučaju, ne da toliko treba trajati terapija.
Ja ti u MTX ne vjerujem ama baš ništa kad su uveitisi u pitanju, nažalost, ali eto siguran je koliko toliko u odnosu na druge lijekove pa je logičan prvi izbor. Vjerujem donekle u Humiru i Remicade, samo remicade je izgleda totalno diskutabilan zbog gadnih nuspojava. Sistemski kortiko se više ne koriste za uveitise, po novom. A sve skupa, oko je maltene izolirani organ i sve sistemsko jako teško dopire do njega i zato tako je teško lječenje oka. Kortiko kapi ništa ne rješeavaju, samo zamaskiraju problem, tako da sve skupa, uopće ne vidim nadu u lječenju. Mislim da djecu može spasiti samo jako dobra prehrana, fizička aktivnost i život bez stresa, kao i nas same.
Nije mi djelovao uplašen, ma šta sve on vidi svaki dan, oguglao je da ne poludi, svakog ponedjeljka ima operacije. Bilo mu je žao naravno, iako kaže da mu je cijelo vrijeme bilo nevjerojatno to olako rješavanje upale. Ironija, kad je pročitala svih 1.0 rekao je prvi put zadovoljno "prošli smo napad bez većih posljedica" i onda paf..razočarenje za sve.
To kako nije vidio upalu bez širenja ne znam. Kaže da se na tom kontrastu puno sve bolje vidi i da se zato svaki put mora provjeriti dodatno i širenjem, bez iznimke.
Pitala sam prije pregleda za one "rijetke stanice" u CA od prošlog puta, kaže "ma to su u staklovini", i potvrdio da nisu upalne, što god to njemu značilo.
Pitala sam ga jel moguće da ta katarakta ostane tako mala nekim čudom, rekao je jako teško. Mislim da računa da će rasti i da ćemo u jednom trenutku imati operaciju katarakte. Za sad je zadovoljan s tih 1.0, to mu je najvažnije. Naravno kad je najveći problem kako smiriti uveitis.
I ja mislim da je upala aktivirana još u 5. mjesecu nakon grada mladih kad joj je desno suzilo jako, ali je prvo zamaskirana kapima, a onda još i previđena. Ja se sjećam da m. nije baš surađivala najbolje.
Česte su pojave prvog uveitisa nakon alergijskog konjuktivitisa, i to posebno nakon bazena. Svako malo se netko javi da mu je počelo nakon bazena.
Sve u svemu, ničim me ne možeš utješti, zakoračili smo u bezdan, ali svejedno ti hvala.
Što se tiče drugih lječnika, ne znam šta bi nam to u životu pomoglo. Treba zaustaviti taj uveitis, a dalje što se može sanirati kasnije.
Jako mi je krivo što se ona Karmela ne javlja više, oni isto imaju kataraktu i jedno oko pod upalom. Jako mi je krivo i što se smartinela ne javlja, pa oni sa USA foruma s uveitisima... a ima ih još puno koji bi nam dobrodošli svojim iskustvom. Ti si jedina bila i ostala kao edukator za uveitise i zato si zaslužila da a. konačno i zavijek prestane imati uveitise